Thursday, 30 June 2011

MJ datang lagi .

 Assalamualaikum .

cepatnya masa berlari ...pejam celik dah khamis dah ...mmm MJ lagi ...apa nak buat dah memang masa tu berjalan ...tanpa kita sedar kita dah jauh tertinggal kat blakang ...itu lah masa ...sekali pergi xkan datang lagi ...hargai lah masa ...


macam2 kisah MJ ni ...korang pun tentu ada versi masing2 kan...zaman kecik2 dulu aku suka sgt kalu tiba MJ ni ...sbb xpayah pergi kelas mengaji ...mak aku cakap cuti malam ni tok guru nak baca yassin ...enjoy la aku ...haha ...tapi mak aku jgk pesan kalu MJ ni jgn gatal2 nak kua pergi mana2 nanti kena kidnap kat hantu ...hantu pocong ...haha ...dia kidnap kau pah tu dia letak kau atas pokok ...bagi kau makan cacing ...adoi...sebenarnya mak aku saja nk takutkan aku ...xnak aku merayau xtentu hala malam2 ...terconggok la aku kat umah kalu MJ ..huhu ...kekadang terpikir gak malam lain xde hantu ke mak...

malam keliwon ni sering digambarkan sebagai menakutkan ...cerita macam2 ...org mati hidup balik la ...roh balik rumah la ...hantu klua merayau cari target la ...pontianak blh tuka jadi pompuan cantik la ...kalu tv plk ...asal MJ mesti ada drama cite hantu...saka jentayu la ..penunggu gunung raya la ..mcm2 karut marut...ada yang lebih teruk pergi ngankung ...mintak nombor ekor ...masyaallah ...semoga kita di jauhkan daripada amalan syirik dan khurafat ni...nauzubilah ..

MJ jgk jadi bahan usikan bagi yang dah kawin ...apa yang istimewa ntah ...mcm la malam lain tido asing2...kih2...kalu kat opis tu riuh ...kn balik awal hari ni wei ...malam jumaat kan ...masing2 duk sibuk sindir menyindir ...kau xpe la balik malam pun lan ...kau xde bini ...adoi aku pulak yang kena ...mmm...silakan lah ber MJ...asal korang bahagia ...teringat pulak segmen MJ kat radio suria fm kelolaan deejay tyzo ..manja2 ..haha



bagi aku MJ sama macam malam lain gak ...cuma spesel dia ...dia adalah malam kepada penghulu segala hari ...malam utk lebih banyak beristigrafar dan bermunajat kpd Allah ...baca quran ke ..solat sunat ke ...buat qiamullail ke ...xpun kalu rasa dah lama x jejak kaki kat  masjid tu ...blh la pergi dgr tazkirah malam ni ...peringatan untuk aku jugak ...huhu ...kalu nak tahu kelebihan dan amalan malam jumaat boleh BACA SINI ...

k lah apa pun MJ memang best ...haha ...esok aku xkerja ...teghanu cuti ...boleh la aku rest2 skit kan ...sambil2 berblogging ...hehehe ...selamat beristirehat kpd semua ...senyum selalu xkira malam apa pun ...jangan lupa baca doa sebelum tido...Allah jadi kan malam dan siang ...bulan dan bintang...seluruh semesta ... untuk kita kagum betapa luas dan indah nya kerajaan Allah ...'kun fa ya kun' ...dan supaya kita lebih bertakwa kepada NYA ...allahualam .

sekian ...terima kasih kerana membaca .

Excellence




Wednesday, 29 June 2011

israk mikraj mukjizat luar biasa .

manusia terbang ke angkasa .

korang percaya tak neil armstrong telah berjalan atas permukaan bulan ...betul ke yuri gagarin manusia pertama mengelilingi orbit planet bumi ...terpulang korang nak prcaya atau x ...aku tengok lam gambar macam betul je ...keh2 ...harap2 bukan superimpose la ...mana la tahu kot kau tangkap gambar dlm studio pastu kau kata kau pergi bulan ...kah2...kalu dr.syed muzaffar syukor macam mana pulak ...blh panggil angkasawan ke...org cakap dia hanya pergi kat ISS je  ...aku iktiraf k ...sbb dia rakyat malaysia first klua pergi ronda2 kat angkasa ...bkn senang ooo...aku tumpang bangga...anak melayu pulak tu ...mmm...lagipun xde apa nk dihairankan zaman tanpa sempadan ini...nothing imposible org putih kata... teknologi telah banyak merubah peradaban manusia ...



sebenarnya kisah manusia terbang ke angkasa telah pun berlaku pada zaman manusia hanya naik unta nak pergi mana2.... ada sorang hamba Allah telah mengembara jauh ke angkasa lepas  ...dan manusia hebat itu adalah junjungan besar kita nabi muhammad s.a.w ...baginda bukan saja menjelajah angkasaraya tapi telah menerobos hingga langit yang ke 7 ...hebat kan ...rasullulah terlebih dahulu mendahului zaman ...baginda lebih istimewa drp manusia lain ...dan lebih advance daripada semua angkasawan yang ada kat muka bumi ni ...

peristiwa luar biasa .

hari ini 27 rejab ...hari berlakunya peristiwa besar  yang merubah kehidupan seluruh umat manusia ...peristiwa yang berlaku pad malam isnin kira2 18 bulan sebelum hijrah ...peristiwa malaikat jibrail datang menjemput baginda rasullulah utk menemui Allah subha taala....peristiwa israk adalah perjalanan baginda rasullulah dari masjidil haram ke masjidil aqsa menaiki buroq ...dan kemudian peristiwa pengembaraan mikraj baginda rasullulah ke hadratul Qudus untuk menemui Allah...kedua2 peristiwa ni berlaku dalam tempoh hanya satu malam ...

sepanjang perjalanan tersebut baginda rasullulah telah diperlihatkan pelbagai peristiwa luar biasa... ngeri ,sedih,gembira dan aneh ...di tunjukkan balasan2 azab bg manusia yang melakukan kemungkaran dan ganjaran2 bagi manusia berhati mulia ...diperlihatkan keindahan syurga dan kengerian neraka ...di tunjukkan usia dunia ...betapa dunia ini telah terlalu tua... dunia akhir zaman...subhanallah ...korang boleh baca kisah menarik tu DI SINI ...


pengalaman dan pengajaran .

sesungguhnya israk dan mikraj adalah mukjizat agung yang di kurniakan kpd nabi kita muhammad s.a.w ... dikurniakan pengalaman menarik kpd baginda agar memperingati umatnya betapa perit dan berat azab Allah bagi hambanya yang ingkar ...nauzubillah ...dan juga mengkhabarkan ganjaran gembira kpd hamba nya yang beriman .
peristiwa ini juga membuktikan kebesaran Allah taala pemilik alam ...meningkatkan tauhid kita supaya lebih beriman dan patuh segala suruhannya ...

jadi aku nak ambik kesempatan kat sini utk mengucapkan selamat menyambut ulang tahun memperingati peristiwa israk mikraj 1432H kepada semua kawan2 dan seluruh umat islam ...bersama samalah kita mengambil iktibar dan teladan drp peristiwa ini dalam membentuk keperibadian insan yang cemerlang ...semoga kita terus cemerlang dunia akhirat ...insaallah ..

insan yang bijak adalah mereka yang sentiasa berfikir ...allahualam ...ilmu yang berguna itu datang daripada Allah dan yang buruk itu datang dari kelemahan manusia sendiri termasuk aku ..

sekian ...terima kasih kerana membaca ...assalamualaikum .

Excellence

Tuesday, 28 June 2011

kailan ikan masin lisa surihani .


kau masak memang best makcik ...kailan kau memang kaw2 ...cun mcm lisa surihani...kih2...aku balun sapa licin ...haha ...tapi kan makcik kalu kau senyum sikit aku ingat kailan kau ni akan jadi gred A++ ...haha ...

aku xde la cerewet sangat bab makan2 ni ...cafe pak dolah ke...restoren kak tipah ke ...warung mak limah tepi jalan ke...xkisah janji kenyang ...tapi aku xleh blah kalu aku pergi makan kat tempat tu layanan dia hancuss ...datang ambik order lambat ...buat air setengah jam baru siap ...langsung xde senyum ...suh  kira pun buat muka masam je ...adoi aku nak bagi duit pun kau buat xendah  ...korang pun mesti ada pengalaman dgn karenah2 macam ni kan ...kadang2 cerita pun buat sakit hati je ...huhu

org kita bila berniaga bagus ...aku sokong sangat ...nabi pun pesan ...9 drp 10 rezeki tu datangnya daripada perniagaan ...tapi tu la ...bila dah berniaga ...kau xpandai nak ambik hati customer plk ...mmm ...kau tgk bangsa asing berniaga ...knp kedai diorang berpusu pusu orang datang  ...jual benda sama gak...tapi dia punya servis bro ...baik punya ...sambil senyum dia tanya...apa khabar hari ni bang...ada sihat ka hari ni adik manis...lu mau apa balang taiko ...lu manyak hensem hari ini incik ...senyum meleret sapa kat telingga kita dengar haa ...tu trick diorang ...pikat hati pelanggan ...sekali terpikat aku akan datang berkali kali ...tapi kalu servis kau fail ...tu kali pertama dan terakhir aku pergi kedai korang ...ni pandangan aku la ...aku xkata semua k ...yang bagus aku puji ...tapi masih ada sesetengah peniaga tu xnak belajar dan berubah ...alamatnya xmaju maju la bisnes korang ....

jadi ...kpd peniaga2 di luar sana ...xkira kau berniaga apa ...jual burger ke ...jual kacang rebus ke...jual apam balik ke...jual cendol ke...berniaga lah dgn ikhlas ...dgn amanah...dgn bertanggungjawab...hadiahkan senyuman pada pelanggan anda ...kedai kasi bersih...masak sedap2...customer servis first k ...itu lah sebenarnya resepi menarik utk memikat hati pelanggan...aku doakan semoga korang trs maju ...mendapat rezeki yang berkat dan semoga Allah redha dgn urusan jual beli yang korang jalankan ...amin

amalan yang baik akan menarik org lain semakin mendekati kita dan amalan buruk akan menjauhkan kita drp org lain ...dan kalu kita rasa kita silap masih ada peluang utk kita memperbetulkan kesilapan tersebut ...soal nya samada kita mahu memperbetulkan atau tidak... renung2 kan ...

sekian ...Allahualam ...terima kasih kerana membaca ...assalamualaikum .

Excellence

Monday, 27 June 2011

aku maafkan kamu wahai makhluk tuhan .

assalamualaikum ...

hari ni aku pergi bank ...nak bayar instalment kete yang dah 2 bulan tertunggak...kah2 ...huh ...punya la ramai manusia ...aku pun berbaris dgn sabar ...baik aku kan ...kih2 ...k selesai bayar dgn amannya ...keluar dari bank menuju ke tempat parking ....alangkah ngeri nya aku bila aku tengok ada kete ni dah block kete aku ...aduh apahal ni mat ...xkan lu xnampak kete gua cantik je parking ...tiba2 lu senang2 parking belakang ...camne aku nak kua wei ...huhu ....

aku try usha2 kot2 tuan kete tu ada kat situ ...mmm ...xde respon ...aku pun tercongok la kat situ ...berapa lama ...1 jam 15 minit lebih kurang ...haha ...adoi ... then lepas tu tuan kete tu pun datang ...alahai terkedek kedek ...senyum x ...mintak maaf pun x ...apa pun x ...blah cam gitu je ....mmm ...lantak la beb ...apa pun aku lega dapat klua parking ...

masa duk lam kete ...aku tersenyum ...hari ni aku bertemu salah satu sifat manusia yang mana malaikat jibrail begitu takut ketika Allah mahu mencipta adam ...sifat semulajadinya yang hakiki iaitu suka membuat kerosakan dan suka menimbulkan kesusahan...

hidup ni kalau kita rasa xblh nak bagi kebahagiaan kpd org lain tolong la jangan susahkan hidup mereka...teruknya bila kita dah la xblh nk bagi kegembiraan pada mereka tapi  dalam masa yang sama kita menyusahkan hidup mereka... jadi lah manusia yang selalu memberikan keceriaan pada org lain dan xmembuat perkara2 menyusahkan org lain ...kalu kita rasa silap kita mintak maaf ...it s ok bro ..

manusia berhati mulia adalah mereka yang selalu memaafkan kekhilafan org lain terhadap dirinya ...walaupun org itu xmintak maaf pun ...kita dgn ikhlas memaafkan nya ...ini akan membuatkan hati kita lebih tenang ...kena sentiasa bersangka baik ...memaafkan kesalahan org lain setiap detik ...setiap saat...setiap hari ...dan sebaiknya sebelum tidur malam ini kita maafkan segala kesalahan org pada kita sepanjang 24 jam ini ...semoga Allah maafkan kita dan beri kita kekuatan dalam menempuh duri dunia .
jadi aku maaf kan kau bro yang block kete aku ...huhu ...walaupun ni kali ke2 dah aku terkena ...sebelum ni seorg pakcik berserban blok kete aku ...tapi dia ada gak senyum2 ...cantik gigi pakcik ...huhu ...aku maafkan semuanya ...termasuk ayam yang dah calarkan bonet kete aku petang tadi ...huhu ...aku maafkan kamu semua wahai makhluk tuhan ...dan aku jgk nak mintak maaf kpd semua kalau2 hari ini aku ada buat korang marah ke ...sakit hati ke... sedih ke...sesungguhnya aku ini manusia ...sudah tentu ada kelemahan di mana mana ...

kalau kita nak org maafkan kita ...kita kena terlebih dahulu belajar untuk selalu memaafkan dgn ikhlas ...rasa macam xadil kan..tapi itu lah sebaik baik jalan ...

sekian ...terima kasih kerana membaca .

Excellence


Sunday, 26 June 2011

maniskan hidup laksana kurma madu .

Assalamulaikum ...apa khabar semua ?

hidup ini terlalu singkat kan...sampai tika nya kita akan di panggil utk ke muka pengadilan ...lalui lah ruang singkat ini semaksima mungkin ...jom ceria2 kan ..bahagia2 kan hidup ...xnak gaduh2 k ...xnak la masing2 tunjuk muka masam mencuka...nanti kucing tengok pun lari ...kah2 ...kalau asyik fikir benda sedih2 je sampai mati xhabis ...suka atau x kita kena terima kesedihan akan selalu datang dan pergi ...itu basic bagi makhluk yang bernyawa ...xde org ketawa je sepanjang masa ...klu org sakit mental xtahu la aku ...huhu

hari ni aku nak kongsi tips simple camne nk buat orang gembira dan kita pun turut gembira ... ...hidup ni akan ceria jika kita nak ceria ...begitu lah sebaliknya ...k lah ni dia amalan paling mudah korang blh laku kan utk ceriakan hidup ...


pertama ringankan mulut memberi salam ...kalu jupe rakan non muslim ucap 'hai' pun dh ok ...bila kita doakan kesejahteraan org lain ..tuhan akan sejahterakan kita ...very the simple kan ...xpayah keluarkan modal .

kedua mulakan sesuatu dgn membaca bismillah ...x kira la buat apa pun ...nak naik motor ke...sidai kain ke...masak nasik ke... jangan la time nak mkn je baca bismillah ...dgn menyebut nama Allah semua akan menjadi satu ibadah ...dapat pahala dan dapat keberkatan ...cantik tak ...

ketiga sentiasa mengukir  senyuman ...xperlu kata apa2 ...just senyum ...banyak khasiat dia ...selain melembutkan hati org yang melihatnya ...senyum blh memanjangkan usia tau ...awet muda ...xcaya tanya dr.fadzilah kamsah ...haha ...senyum adalah penawar paling mujarab utk melegakan kesakitan yang x di jual di mana2 farmasi ...cuba la ...

keempat jgn lupa ucapkan terima kasih bila org bagi sesuatu kat kita ...katakan satu hari jiran kita bagi gulai daging masak kurma kat kita ...kita nak balas balik xde apa2 ...so ucapkan terima kasih ...walaupun terima kasih tu xblh bagi jiran kita tu kenyang sekurangnya itulah tanda penghargaan kita bila mendapat sesuatu benda atau pertolongan ...

kelima  selalu ucapkan alhamdullilah ...tanda kesyukuran kita kepada maha pemberi ...kita mendapat berbagai nikmat ...hingga xterhitung banyak nya ...semakin kita bersyukur semakin banyak Allah akan bagi ...insaallah .

cukup lah 5 dulu aku bagi hari ni ...bagi byk2 xamal xguna gak ...haha ...peringatan utk diri aku gak ni...kih2...insaallah jika kita amalkan hidup akan selalu manis ...macam kurma dan madu ...manis dan memberi kebaikan ....makanan para nabi...baik utk kesihatan...awet muda jugak...kalau nak meningkatkan keupayaan minda ...makan kurma 3x sehari dalam bilangan ganjil...baca bismillah  dan selawat nabi 3x kemudian telan ...haha bukan macam gula tau ...kalu ambik lebih blh kena kencing manis ...huhu ...



apa pun kebahagiaan hidup itu datangnya daripada hati yang baik ...hati yang bersih...dan hati yang ikhlas ...semoga kita semua trs ceria selalu dan terus sukses dalam apa jua yang di usahakan ...

sekian ...terima kasih kerana membaca .

Excellence


Saturday, 25 June 2011

jatuh sekali bangun berkali kali .

assalamualaikum ...

Jatuh adalah saat menyedihkan dlm hidup ...rasa gagal...rasa kecewa...rasa sedih apabila ditimpa musibah yang xdiduga dan segala macam peristiwa yang meranapkan jiwa ...aku percaya xde sesiapa pun dalam dunia yang bulat ini tak mengalaminya ...lumrah hidup...langit xselalunya berwarna biru ...pusingan roda kehidupan ...kadang di atas kadang di bawah ...bumi mana xdi timpa hujan ...



namun bagi hati kental sekeras batu ...kegagalan xkan membunuh impian mereka ...kadangkala dalam kesulitan itu terselit peluang besar ...peluang utk mereka lebih belajar ...mereka lebih berani ...mereka lebih tabah ...krn mereka percaya selepas hujan matahari akan bersinar semula ...awan putih akan kembali datang .


so ..jika hari ini kita terjatuh ... jangan terlalu bersedih ...terus berfikir positif ...hadapi semuanya dgn jiwa yang tenang ...setiap dugaan tuhan itu ada hikmahnya ...datang utk menguji sejauh mana kita boleh bertahan melayari badai kehidupan ...teruskan berusaha dgn gigih ...tanpa rasa putus asa ...dan jangan pernah berhenti mengharap ...krn Allah itu adalah sebaik2 pertolongan ...

untuk diri aku ...bila aku jatuh aku akan cuba bangkit semula ...bukan kerana aku merasa sakit tetapi kerana aku mesti meneruskan perjalanan ...perjalanan panjang yang entah di mana penghujungnya ...

sekian... terima kasih krn membaca ...

Excellence


Friday, 24 June 2011

sepah maharaja paling lawak di planet astro .

sahibu hikayat di sebuah planet ...di beri nama astro ... yang terletak 100 juta tahun matahari jarak drp bumi ...haha ...telah berlaku perebutan takhta maharaja paling lawak di antara 4 raja lawak ...sepah,jozan,nabil dan jambu ...



selepas 13 minggu berlaku pertarungan yang begitu melawakkan akhirnya SEPAH telah ditabalkan sbg juara maharaja lawak ...memang satu keputusan luar dugaan ...krn kebanyakan ahli nujum seluruh dunia meramalkan ia akan menjadi milik jozan ...hihi ..namun tuah ayam nampak di kaki ...tuah manusia tuhan yang tentukan ...

bagi aku sepah memang best ...lawak melayu paling melayu ...tagline 'dafi' telah memancing rakyat jelata untuk mengundi mereka ...bekas juara raja lawak musim ke 3 ni berjaya membawa pulang hadiah wang tunai rm350 ribu ...wow !


jozan 'mail lambung' sekadar kedua ...'lu pikir la sendiri 'nabil ke 3 dan 'apa pun xboleh' jambu ke 4 ...semua terbaik sebenarnya tapi adat pertandingan la ...mesti ada nombor kan ...so kena terima la ...tahniah kpd syuib,jack dan mamat ...kau orang memang lawak ...bak kata saiful apek...habis madu sepah xhabis habis ...kah2

kita sbg manusia ...xkira pelawak ke ...apa ke ...berada di pentas dunia ni melakonkan watak mengikut skrip dari Nya ...yang menulisnya sentiasa memerhati dan menentukan keputusan ...dan kita hanya boleh merancang ...itulah opera hidup ...apa pun trs kan hidup dgn ketawa ...krn ketawa itu blh menceriakan hidup .

salam hormat ...assalamualaikum .

Excellence

Thursday, 23 June 2011

harimau malaya cakar lebenon .

ucapan tahniah kpd skuad bolasepak malaysia yang berjaya mengalahkan lebenon dgn jaringan 2-1 tadi kat bukit jalil selepas terikat 0-0 pada 19hb lalu di beirut ...malaysia akan melangkah ke peringkat seterusnya dlm pusingan kelayakan sukan olimpik 2012 london setelah menumpaskan pakistan dan lebenon...syabas ku ucapkan ...semoga impian ke olimpik menjadi kenyataan selepas berjaya melakukannya 39 tahun yang lalu ...



aku tgk bola sepak kita dah ada tanda2 peningkatan skrg ni ...walaupun xbyk ...selepas menjuarai piala AFC tahun lalu moral pemain bertambah ...baru2 ni skuad senior kalahkn myanmar 2-0 kat kota baru ...sebelum tu seri ngn hong kong 1-1 kat hong kong ...ok la tu wl pun perlawanan persahabatan ...jgn kesian2 ...kasi gegar k...kredit kpd k. rajagopal yang byk bawak perubahan ...

kata org bola tu bulat ...xde yang mustahil...aku yakin pasukan kita pun mampu bersaing di peringkat lbh tinggi ...dgn kesungguhan dan semangat kenegaraan pemain kita boleh beb ...malaysia boleh ! dan kita kn la trs bagi sokongan ...tapi adat la time menang puji melambung ...kalu kalah kutuk kaw2 ...kah2 ...sapa xsakit hati kalu main cam pondan ...hihi ..kalu nak kalah pun bia lah secara bermaruah ...kan ...di samping disiplin yang tinggi... skill yang baik... training gila2 ...strategi mantap ...kunci utama kemenangan adalah berjuang habis habisan hingga ke titisan keringat terakhir ...demi utk negara .


apa pun trs sokong bolasepak tempatan ...maju lah sukan utk negara dan peteh teganu peteh ..kih2


salam hormat ...hatikubaik melaporkan utk anda ...assalamualaikum .

Excellence


aku teringin nak hack blog .

aku tgk mcm2 segmen blogger buat ...menarik2... tapi ni festime join segmen ...tiba2 tergerak hati nk join segmen blogger otai ni ...nk buat segmen sendiri takut xde yang follow ...haha...so aku join la segmen AKU TERINGIN NAK HACK BLOG  jom la join ..bukan kn bayar pun...haha



ok ...blog yang aku nak hack adalah blog ni it's Complicated not everything is simple ...

kenapa aku pilih blog ni ...best sgt ke blog ni ...ada cerita lucah ke ...kah2...ada cerita kontroversi dan panas ke... ada komen2 melampau ke ...haha...xlah...ni sebenarnya blog peribadi milik AZRUL AZMI ...aku xde la kenal mamat ni ..kenal kat fb je ..huhu ...apa yang menarik pasal budak klate ni... dia adalah FOLLOWER AKU YANG PERTAMA ...thanks bro ...seminggu aku buat blog xde org follow ...tiba2 kau follow  ...huhu...kau buat aku terharu bro .


so tujuan utama aku sertai segmen ni adalah nk bagi sedikit penghargaan kpd follower aku yang pertama ...tanpa yang pertama xde yang seterusnya ...dia bagi aku semangat utk aku trs berblog ...ada jgk yang sudi follow aku secara ikhlas ...terima kasih bro ...semoga kau terus sukses dan aku hack kau kerana aku suka dan aku kompen xhack blog kau betul2 ...hihi 
dan terima kasih juga kepada semua blogger yang terus menerus datang jenguk2...follow2...stalker2...komen2...dan klik2 kih2 kat blog aku ni ...trs support k ...

Perkara pertama yang kita harus selalu ingat adalah bila ia bermula ...selepas itu insaallah ia akan menjadi semakin mudah ...sekian ..assalamualaikum .

Excellence

Wednesday, 22 June 2011

setakat 75 sen baik kau bela ikan skila .

hari ni aku buka fb aku ...then ada la sorang kawan aku tegur ...lama xnampak ...pergi mana ...aku cakap aku duk layan blog sekarang ..haha ...aku ajak la dia layan blog skali ...dia cakap kau dapat berapa dah duit nuffnang ...aku kata rm0.75 sen ...kah2 ...la baik kau bela ikan skila ...kata dia ...haha ...tergelak aku ...aku tahu dia gurau2 ...dia kata ikan skila pun rm7 sekor skrang ni ...kau pergi cari je kat mana2 paya ...kalu dapat kau jual kat cina apek kedai akuarium ...untung maa ...kalu kau dapat 100 ekor sehari ...dah rm700  maa ...aduh ...paya mana aku nak cekau byk tu doe ...kau ingat ikan tu blh tangkap ngn jala ke ...kah2 ...kutip sekor2 bro ...




hihi ...aku dah bagitahu sebelum ni ...blog ni bukan utk buat duit semata-mata ...tapi kalau nuffnang bagi alhamdullilah ...kih2...aku buat blog ni pun sebab aku dah mula suka ...xtahu knp ...dulu suka silent reader je...mcm aku kata la ...kat sini tempat kita kongsi cerita...release tension...share idea ...luah perasaan ...tambahkan ilmu ...cari kawan dan eratkan silaturahim ...blh gak aku isi masa lapang aku malam2 dari aku duk meroyan xtentu hala kat mana2 ...betul tak .

fb dah jadi rumah kedua aku ...sori fb ...hihi ...status pun jarang dh update...ye la kekadang boring gak tgk menda sama kan ...dulu pernah gak terjebak ngn sindrom gila poker zynga ngn cityville...kih2...ape salahnya buat benda baru plk ...skurang nya aku mula tahu dan belajar ...ooo begini rupanya dunia blog ...tapi aku baru nak berblog ...hari ni genap 44 hari umur blog aku ...kerdil rasa diri ...mmm ...xtahu selama mn aku blh bertahan kat sini ...harap2 lama la ...huhu

bagi aku hidup ni kita perlu sentiasa belajar sesuatu yang baru ...xkira la apa pun ...sebab setiap hari akan muncul perkara2 baru ...dan kita kena bersedia utk menghadapinya ...dunia hari ni di tentukan oleh kepantasan ...maklumat di hujung jari ...kebijaksaan mesti selari dgn kepantasan ...contoh kepantasan mendapatkan maklumat2 baru ...kalu x kita akan ketinggalan ...

kpd kawan2 yang trs follow2,blog walking,stalker2 dan support2 aku ...terima kasih berbanyak ...kpd blogger samada junior atau otai sudi la kiranya bagi pandangan ke komen ke tips  ke apa ke...nk kritik ke ...hehe ...pandangan dan kritikan anda di alukan ...sebab aku nak belajar ...serius . 

k lah dah nk mahgrib ...stop dulu ...buat lah apa saja selagi ia tidak melalaikan tanggungjawab kita sebagai manusia itu tidak akan menjadi satu kesalahan ...salam petang rabu ...assalamualaikum ..

Excellence


Tuesday, 21 June 2011

walau tiada tangan yang menghulur .

terdampar jauh terhempas badai ku hanyut ...hati merintih terkunci mulut membisu ...perjalanan yang jauh bagai tiada sudahnya ...liku ranjau ku tempuh dalam mencari jawapan...
di sudut kecil hatiku sering berkata ..apa yang terjadi ada hikmah sebaliknya ...ku berani kan diri menentang arus yang deras...demi hari esok ku relakan ...
WALAU TIADA TANGAN MENGHULUR ..kan ku tetap berdiri teguh ...ku bangkit semula...tuhan hanya kau mengerti ..perjalanan hidup seorang insan...
kini ku jauh memetik bintang di langit ...berakhir musim dingin kini mekar bunga indah ...tinggalah memori terpahat di dalam dada..terjawab sudah segalanya ..
aku hanya ini merasa ..kemanisan hidup di dunia yang ku dambakan ...tuhan hanya kau mengerti ...perjalanan hidup seorang insan...walau tiada tangan menghulur...kan ku tetap berdiri teguh ku bangkit semula ...hanya titiplah doa ..AGAR PERMATAKU TERUS BERSINAR...

lagu : aku permata
pencipta : taja meet uncle hussain
penyanyi : salma mentor 5
KLIK SINI utk dengar lagu tu ...

aku suka lirik ni ...melodi pun best ...kn dgn suara high note juara mentor musim ke 5 salma ...tapi apa yang paling aku suka lagu ni penuh motivasi ...bila kita rasa down kita mesti bangkit blk ...aku percaya semua org pernah down ..tapi xsemua org blh bangkit balik ..ada yang terus hanyut dan hanyut ...
di saat kita berada di titik kegagalan dalam hidup masih adakah tangan yang akan menghulur kpd kita ...harap2 ada ...biasanya hidup ni akan di kekelingi bila kita senang ...namun sebaliknya ketika kita susah ...emmm...tu lah lumrah dunia ...macam roda ...
namun tanpa tangan menghulur adakah kita akan terus biarkan diri kita tenggelam ...tidak ...krn kita ada tangan kita sendiri utk terus merangkak naik ...kita yang tentukan jatuh bangun kita sendiri ...insaallah dgn pertolongan Allah kita akan menghadapi segalanya ...



kpd yang pernah jatuh dan telah bangkit semula...syabas aku ucapkan...anda memang kental...dan kpd yang sedang jatuh atau akan jatuh ...ingat sedalam manapun lautan itu kita akan renang hingga ke pantai ...tekadkan semangat dan katakan never say no .

jalan terbaik utk keluar daripada suatu kesulitan adalah dgn menghadapi dan mengatasinya ...

terima kasih yang xterhingga kpd semua yang tetap bersama ku ketika aku ketawa dan menangis ...assalamualaikum .

Excellence

Monday, 20 June 2011

tenet ku slow mengalahkan siput khinzir .

Assalamualaikum ...

hurm ...adoi ...tengah2 semangat aku membuak buak nak berblog ni ...tenet plk buat hal malam ni...merangkak tahap lembap nak mampus ...loading begitu punya lama ...jenuh nk nunggu ...huhu ...sekejap2 offline ...connect blk pastu disconnect ...pastu connect blk ...sapa bila wei ...haha ...
encik celcom boleh tolong kasi laju sikit tak brukben aku ni...nanti bulan depan aku bayar bil lebih ..kih kih ...emmm ...sabar je la ..nk marah marah pun xguna ...k lah tenet ...aku harap esok kau akan kembali seperti sediakala ...


aku mohon maaf  kpd kawan2 yang blog walking kat blog aku pada petang tadi dan malam ni ...aku xdapat nak kunjung balas kat blog korang ...aku harap korang faham dgn masalah aku ni...huhu ..bkn sebab aku sombong atau xnak kawan k ...klu dah ok nanti aku terjah blog korang ...maaf sangat2 ...

apapun aku ucapkan terima kasih kpd semua yang blog walking dan stalker blog aku ...korang memang terbaik ...jgn lupa follow2...komen2...klik2 ...kih kih ...

dan aku menghadapi ujian ini dgn senyuman ...haha ...hidup adalah utk memberi senyuman ...kerana senyum itu adalah penawar segala kebuntuan ...

Excellence

Sunday, 19 June 2011

follower aku yang ke 100 .

assalamualaikum...

aku mula tulis blog ni pada 10 mei 2011 ...alhamdulilah blog aku dah berusia 39 hari ...haha ...aku nak ucapkan bebanyak terima kasih kepada semua yang  follow blog aku yang xseberapa ni ...terima kasih sgt sebab support aku ...sbg blogger baru tanpa korang sape lah aku ...huhu ...banyak benda lagi aku kena improve ...
dulu aku xminat blog ...sbb aku xbrp pandai sgt nk tulis entry ...dan mls nk update ..hihi ...skrg rasa seronok plk ...terima kasih semua ...trs lah support aku k ...bagi aku blog ni medan utk share idea ...menambahkan ilmu ...menjalinkn silaturahim dan merapatkan ukhwah ...
ada jgk yang kata blog ni blh menjanakan pendapatan ...aku xtahu la blog aku boleh buat duit atau x ...stakat hari ni earning akaun nuffnang aku rm0.75 sen ...kah2 ...kawan aku ckp nk beli aiskrim xlepas ...haha ...so korang tolong lah klik2 ...hehe ...insaallah mudah mudahan murah rezeki korang ...amin ...


aku nak bagi penghargaan kpd follower aku yang ke 100 ...beliau adalah .
 THE ONLY EXCEPTION ...
aku siarkan kat sini link dia mizsunshineitme.blogspot.com ...thank u so much ...



kepada semua follower aku.... semoga kalian terus sukses ...dan kpd semua blogger seluruh dunia ni ...sila lah dtg kat blog ni ...jenguk2...komen2...follow2 dan klik2 ...kih2 ... thank u all dan trskan berblog ...




"cari lah seribu kawan kerana seribu pun belum cukup ramai ...jauhi walau seorang musuh krn seorang pun sudah terlalu ramai "


Excellence

Pak Abu kembali ke rahmatullah .


pelakon dan pelawak veteran zami ismail telah menghembuskan nafas terakhir pagi tadi kerana serangan jantung dlm usia 67 tahun...beliau lbh popular dgn panggilan pak uda atau pak abu krn watak yang sering di lakonkannya ...sitcom santan berlada dan pi mai pi mai tang tu tlh menaik kn nama beliau dlm persada seni tanah air ...watak beliau sbg pak abu dlm filem zombie kampung pisang dan hantu kak limah balih rumah telah melonjakkan lagi nama beliau
 ...
sumbangan beliau dlm industri seni tanah air amat di hargai ...lepas ni xleh dah aku tgk watak pak abu lagi ...huhu ..namun ini ketentuan tuhan ...setiap yang bernyawa pasti akan pergi ...hari ini giliran beliau ...esok lusa mungkin kita pula ...yang pergi xkan kembali ...kita yang masih hidup perlu trskan kehidupan ...ucapan takziah buat seluruh ahli keluarga arwah pak zami ismail ...

 filem lakonan mantap pak abu . 
mari lah kita sama-sama sedekahkan al fatihah buat arwah pak abu ...semoga roh beliau dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan org2 yang beriman ...Al fatihah...

Excellence

Saturday, 18 June 2011

terbang tinggi hingga ke awan nano .


Janganlah terbang tinggi sangat ...klu awk jatuh awk parah "...hurm...tapi klu aku xterbang tinggi mcm mana aku nk mencapai awan ...uhhh ...

klu takut jatuh baik jangan terbang ...klu takut risiko baik jangan buat apa2 ...tengok je segala peluang yang datang ...hidup ni milik mrk yang sanggup berdepan dengan risiko ...sape berani dia menang ...habuannya adalah kejayaan ...so ...terbanglah setinggi mana kau mampu ...sekurangnya kau tahu sakitnya bila kau jatuh ...dan selepas itu kau akan belajar untuk terbang lebih tinggi ...no pain no gain ...

"xkn ku menyerah kalah ...walau mimpiku musnah,harapanku hancur ...sayapku patah...akn ku pancarkn cahaya seperti pelita ke serata dunia yg gelap gelita ...sehingga ke hembusan nafas ku yg terakhir ..." 
- petikan lirik lagu pelita drp kump. A.P.I ...


klu nk dgr lagu tuh  KLIK SINI


Excellence

Friday, 17 June 2011

selamat hari bapa untuk ayah .


ayah ...aku tahu aku telah banyak membebani mu ...aku tahu aku selalu melukakan hati mu ...aku tahu aku tdk seperti mana yang kau harapkan ...
maafkn aku ayah ...kenakalan ku membuatkan kau rimas ...maafkan aku ayah ...kedegilanku membuatkn kau sedih ...maafkan aku ayah...andai aku pernah menitiskan airmatamu...
aku sedar pengorbananmu tiada tandingan ...ketika aku ratah badan ikan ...kau rela mamah kepala ikan ...ketika aku makan peha ayam ...kau hanya makan kaki ayam ...hmmm...kau korbankn segalanya...huh..
terimakasih ayah ...atas segala yang tlh kau lakukn kan utk ku ...xtermampu utk ku balas jasa2 mu hingga ke hujung waktu ...namun ku sanjung dirimu sepenuh hatiku ...aku nak kau tahu aku amat menyayangi mu hingga ke akhir hayat ...semoga tuhan selalu melindungi mu ...serta tercapai semua harapan2 mu ...mudah mudahan di beri umur panjang ...sihat utk selamanya ...


SELAMAT HARI BAPA ayah ! semoga kau terus menjadi lelaki yang hebat ...


aku sayang ayah ! ...teristimewa utk encik tahir bin ngah ...

Excellence 

Thursday, 16 June 2011

kemunculan myvi generasi baharu !


model baharu myvi 2011 telah di lancarkn pd 16 jun ...sape yang minat kereta kompak blh la jenguk2 kt perodua showroom ...harga blh tahan gak la ...klu versi elegance 1.3 liter dlm rm57k++..kaler mcm2 ada...ungu,hitam,putih,kelabu ...ini merupakan model myvi generasi ke 2 selepas model2 myvi sblm ni mendapat sambutan begitu mengalakkan...dgr crite hujung tahun ni nk lancar model 1.5 liter plk ...nk lawan honda jazz ke... xpun suzuki swift ...kih2... apapun syabas la perodua ! walaupun aku still peminat honda civic fd ...hihi ..


tapi tu la kn ...nk beli kereta ke apa ke ...kn tgk kemampuan la...belanja berhemah k ...xleh pakai dah pepatah biar papa asal bergaya ...hancur masa depan bro ...hahah...berbelanja hanya utk apa yang kita mampu...apa yang kita perlu ...bukan mengikut apa yang kita mahu ...dahulukan keperluan drp kemahuan ...pesanan utk aku jgk ...duit selalu xcukup ...huhu
masa depan kita tentukan ...bijaklah berbelanja ...cerah masa depan ...insaallah ...
assalamualaikum !


Excellence

demam virus nora elena .



hurm ...sekali lg demam drama melanda ...kali ni drama nora elena yang di tayangkan di slot akasia tv3 pkl 6ptg ...menarik la jgk kisah dia ...aku suka tgk heroin dia je... si nora elana tu sbb dia cun...kih2...drama ni diadaptasi drp sebuah novel ... tajuk dia kasih yang suci ...



kisah percintaan berlainan bangsa,agama dan budaya antara nora elena lakonan siti saliha dan seth tan lakonan aaron aziz ... nora elana tlh berkahwin dgn lelaki yang tlh merogolnya tanpa dia sedar...ramai yang dh nonton rasanya drama ni...so xpayah la aku cerita ...hahha ...cuma drama ni byk menyentuh nilai kehidupan ...hidup ni kadangkala terbalik ...apa yang kita xsuka itu lah biasanya milik kita ...so berhati hati ...jgn terlalu membenci sesuatu ...krn mungkin satu hari nanti itu yang akn kita sayang ...dan keikhlasan selalunya menang ...melakukan apa saja utk mereka yang kita sayang tanpa mengharapkan balasan ...sampai waktunya balasan itu datang dgn sendirinya ...

kebahgiaan milik mereka yang berlaku ikhlas ...

Excellence

bila rembulan gerhana indah !


malam tadi berlaku gerhana bulan ...gerhana bulan penuh 16 julai ...katanya ini kejadiaan gerhana paling lama...100 minit ...aku x tgk pun ...gelap bro ...hahha ...

gerhana bulan ni satu fenomena semulajadi yang berlaku bila bumi berada di antara bulan dan matahari ...nk senang cerita bulan berada dlm satu garisan lurus ngn bumi dan matahari dalam pusingan orbitnya...maka berlaku lah gerhana dan terhasillah panorama yang sgt menarik utk kita saksikan...bila bulan hanya di bias oleh sedikit cahaya matahari...luarbiasa kn...indahnya hukum alam ...semuanya berlaku dgn keizinan dari Allah ...supaya kita selalu berfikir dan sentiasa mengingati siapa mencipta,mengurus serta memiliki semuanya ...semoga kejadian ini menambahkan keimanan kita utk lbh mengkagumi kebesaran Allah...tuhan semesta alam dan makhluknya ...


aku bersyukur masih bernafas hari utk melihat kebesaran Mu tuhan ...iman adalah milik mrk yang bijak menggunakan akal dgn kewarasan...


Excellence

Wednesday, 15 June 2011

bagai bintang di langit .


SAHABAT seperti bintang di langit...
                                                  tanpanya ibarat malam tanpa sinar...
                                                 walau jauh tetap mmberi senyuman...

                                        xterasa bila kau pergi tapi sayu bila kau xkembali...
                    thanks pd semua yg mnjadi sahabatku hingga ke saat ini...♥ u all so much...
                                      semoga hidup kalian trs berkelip seperti BINTANG....
                                                                          Excellence

Tuesday, 14 June 2011

Pokok - 2


aku suka lagu ni ...melodi dan lirik best...jom layan...nananana..nana


knp pokok? ...kerana pokok itu adalah kehidupan...akar,batang,dahan,ranting dan daun...
saling bertalian antaranya...akarmu mekar tunjang kekuatan...batangmu gagah untuk bertahan...dahanmu kukuh untuk berpaut...rantingmu kuat untuk bergantung...daunmu merimbun untuk berlindung...lahirmu pokok utk trs hidup mencucuk awan...semoga kau tetap merendang agar kami bisa tumpang berteduh...



Excellence

kura2 dan arnab episod 2



kembali lagi dgn kisah kura2 dan arnab...sambungan dari episod sebelum ni ...kalu dlm episod pertama dulu si kura2 tlh berjaya mengalahkn si arnab dlm perlumbaan yg penuh dramatik ...keegoan tlh menyebabkan arnab tewas dan dia tersangatlah malu ...huhu ...dia kalah bukan krn kura2 kuat tapi krn dia terlalu memandang rendah terhadap keupayaan lawannya dan salah percaturan strategi ...mcm final piala FA 2011 baru ni plk ..kih2 ...the turtles yang diambang kekalahan akhirnya menang disebabkan kesilapan the red worriors...kih2 ...sedikit selingan k...



k lah ...ni kisahnya si arnab...selepas mengalami kekalahan yang langsung xdiduganya ...dia xpuas hati dan mengajak si kura2 berlumba sekali lagi ...mmmm ...kura2 yang terkenal dgn sikap pantang mengalah telah bersetuju ...lalu mereka pun berlumba...kali ni siapa yang menang agaknya ...keh2 ...si arnab begitu bersungguh-sungguh kali ni...dari awal2 perlumbaan lagi dia trs memecut laju hingga ke garisan penamat dan akhirnya memenangi perlumbaan tersebut ...dia xbagi peluang lagi pada si kura2...xde tido2 dah...begitu lah kisahnya...tapi kura2 ttp steady and cool...xrasa kecewa pun sbb dia tahu sebenarrnya dia langsung xsetanding dgn si arnab ...cuma dia xkan menyerah kalah sebelum berlawan...kura2 tetap tersenyum kerana keputusan menjadi seri 1-1...jadi arnab xleh la nk ckp angkuh lagi ...

begitulah hidup ...bila kita gagal...kita mula belajar dari kegagalan tersebut ...kadangkala kegagalan tersebut bukan sbb kita xkuat,xpandai atau xberkebolehan tapi krn kesilapan kita sendiri dlm menangganinya...org yang gagal adalah mrk yang xprnah mahu belajar dr kesilapan dan kekurangannya...sdgkn hidup ini adalah proses pembelajaran...si arnab akhirnya tlh belajar drp sikap sombongnya dan memenangi perlumbaan pusingan kedua ...belajar kunci kejayaan ...gagal skali xbermakna gagal selamanya...renung2 kan ...hihi

tapi cerita ni xhbs lagi...nanti insaAllah aku cerita pulak apa berlaku seterusnya ...tunggu kisah kura2 dan arnab episod 3...ape berlaku agaknya ye...tungguuu ...





"KEJAYAAN MILIK MEREKA YANG XPERNAH BERHENTI MENCUBA"

Excellence

Monday, 13 June 2011

hazama oh hazama .



hazama tlh di nobatkan sbg juara akademi fantasia 9 ...aku xde lh support sgt AF ni ...satu sms pun aku xprnh afundi...kih2 ...tapi aku suka semangat hazama nih...beliau mencuba dari AF musim ke 4 tapi xpernah berjaya...namun bakat beliau tlh menjadikan beliau xprnah berputus asa dan trskan perjuangan...beliau smakin terkenal dlm dunia hiburan bila muncul sbg penyanyi band meet uncle hussin...namun setelah 5 tahun menanti utk masuk ke AF ... dia tlh mendapat peluang kedua apabila di terima sbg pelajar AF pada musim ke 9...AF musim terakhir...hazama tlh membuktikan bahawa beliau memang berbakat dan penantian beliau berbaloi bila muncul sbg juara dan menuju puncak....










mengejar impian adalah sesuatu yang tiada penghujungnya ...kegagalan menjadikan kita akn berusaha dgn lbh keras ...cuba dan trs mencuba adalah kunci kejayaan ...kejayaan akan datang bila kita trs berlari ke arahnya ...semangat membara menuju puncak ...


excellence
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...