Sunday, 31 July 2011

SALAM RAMADHAN AL MUBARAK .

Assalamuaikum ...

hari ini hari terakhir kita berada di bulan saaban 1432H ...insaallah esok seluruh umat islam akan menyambut 1 ramadhan  dan melakukan rukun islam yang ke 3...Alhamdullilah kita masih dikurniakan kesempatan oleh Allah menikmati bulan ramadhan tahun ini ...terima kasih Allah .

gambar ehsan dari iluvislam

aku mengambil kesempatan kat sini utk mengucapkan salam ramadhan al mubarak dan selamat menunaikan ibadah puasa kepada kedua ibubapa aku ...ahli keluarga ...sahabat handai ...kawan2 blogger ...dan kepada semua umat islam seluruh dunia ...

semoga ramadhan tahun ini lebih memberi makna daripada sebelumnya ...bersama samalah kita menghayati bulan mulia ini dgn lebih melakukan kebaikan kpd Allah dan memohon semoga Allah menghapuskan dosa dosa kita yang lalu ...

sekian ...ihya ya ramadhan ...terima kasih semua .

PANDUAN PUASA RAMADHAN

Excellence!

Saturday, 30 July 2011

Kalau donkey boleh bercakap bahasa manusia .

teruk la mamat tu ...ada ke patut dia parking motor dalam rumah ..uish ...dia tidur ngn motor ke...orang lain pun sayang moto gak ...tau la motor ex5 baru ...ala der kau susah kenapa ...suka hati dia la...motor dia ...lain la kalau dia ambik motor kau parking dalam rumah dia ...kahkah ...kan ke pelik tu ...sekurangnya dia titik beratkan keselamatan motor dia ...pencurik ni kau rantai 14 pun ..kunci sana sini ...kalau dia nak ...habis motor kau di rembatnya ...kalau motor si mamat tu hilang kau kata pulak ...mamat tu xpandai jaga motor dia ...parking rata2 ...huhuhu ...kau ni semua benda mamat buat xkena di mata kau ...agaknya kau sorang je yang betul erk ...mmm .

begitu lah sikap segelintir manusia ...setiap sesuatu yang kita buat ...ada je yang xkena ...buat baik pun salah ...buat jahat lagi la...mulut tempayam boleh di tutup...mulut manusia terngaga ngaga ...kalau xcari kesalahan orang sehari boleh kebulur agaknya ..huhuhu....

shrek dongkey|google

ada satu cerita di sebuah negeri bernama isketambola...kah kah...kisah seorang bapa dan anak dengan seekor keldai ...satu hari si bapa dan si anak sedang menunggang keldai utk ke satu destinasi ...tiba di satu kampung...orang kampung tu mula mengata ...korang tengok ...xberhati perut punya manusia ...ada ke patut tunggang keldai dua orang ...dah la keldai tu kecik ...menyeksa binatang betul la diorang ni ..huhu ...

lalu si bapa tadi pun turun membiarkan si anak sahaja menunggang sorang2 ...tiba di satu kampung lain pulak ...orang kampung kat situ mengata lagi ...biadap punya anak ...xhormati orang tua langsung ...ada ke dia masih gagah tunggang keldai ...si bapa yang tua di suruh berjalan ...xpatut xpatut ...

lalu si anak turun ...di suruh si bapa menunggang pulak ...tiba lagi di satu kampung ...korang tengok ...bapa xsayangkan anak ...anak kau tu budak lagi wei ...xkesian ke ...kau tu dera anak kau eh...zalim la kau ni kata orang kampung tersebut...huhu...

last sekali ...kedua dua si bapa dan si anak berjalan kaki sambil mengheret keldai ..huhuh...sampai di satu kampung lagi ...orang kampung mengata lagi ...mmm...kenapa la bodoh sangat dua beranak ni ...ada keldai x ditunggang nya ...berjalan kaki pulak ...dah la panas ...bodoh la korang ni ...huhuhu ...

kalau lah keldai tu boleh bercakap tentu dia bagitahu kat dua beranak tu ...kau dengar cakap orang buat apa ...aku ni memang dicipta tuhan utk menjadi tunggangan korang ...tunggang je lah ...tapi ok gak korang jalan kaki ...rilex sikit aku ..kih kih ....

kesimpulan dia ...kalau selalu dengar cakap2 orang ...apa pun xboleh ...satu kerja pun xjalan ...bukan nak tolong bagi pandangan ke...nasihat ke...kata2 semangat ke...tapi kritik nak bagi jatuh ada la ...mmmm...

kau buat blog ni dapat apa ...xde hasil pun aku tengok ...duit nuff kau pun 75 sen je ...kah2 ...blog kau xcantik langsung ...hitam semacam je aku tengok...header kau tu x guna photoshop...entri kau ntah apa apa ntah ...kucing pun xnak baca ...kah kah ...mau tutup blog ke kalau dgr orang ckp macam ni ...jawapannya utk setakat hari ini ...tidak ...kata2 kau tu sebenarnya membuat aku lebih bersemangat bro ...utk aku lebih belajar lagi....memperbaiki kelemahan dan kekurangan ...positifkan diri ...sekurangnya setakat ke hari ini aku puaskan hati aku sendiri...bukan syok sendiri k...hehehe

manusia bila mereka tidak berjaya mereka akn turut mahu kita gagal seperti mereka ...ambik setiap kata2 mereka sebagai sesuatu yang positif ...samada baik atau buruk....kita xboleh puaskan dan mengubah hati orang lain tapi kita boleh puaskan dan mengubah diri kita sendiri...biarkan mereka terus berkata kata ...dan kita terus berusaha ...selagi kita rasa apa yang kita buat tu betul dan memberi manafaat ....Allahualam ...

"Buatlah sesuatu apapun selagi tidak melalaikan dan salah di sisi tuhan itu xkan menjadi satu kesalahan "

sekian ...dedikasi utk diri aku sendiri ...terima kasih krn membaca ...assalamualaikum....

Excellence

Friday, 29 July 2011

WAJIB KE REPLY SEMUA KOMEN??|SEGMEN CIKGU WAN

assalamualaikum .

INI ADALAH SEGMEN ANJURAN BLOGGER WANCIKGUMUZIK 
NAK JOIN KLIK SINI .

Alhamdullilah setiap entri aku dari dulu sampai sekarang ada je kawan2 yang duk mengomen ...terima kasih sangat2...samada korang baca atau x entri tu masa buat komen xtahu lah aku ...harap2 korang baca la erk ...kahkah ..itu lebih afdal ...

Aku nak mintak maaf berbanyak kalau aku xpernah reply pun komen2 korang ...huhu ...dulu2 ada gak reply satu dua...sekarang jarang2...wajib ke aku reply semua komen?? sebab kalau dah sampai tahap wajib ni ..berdosa kalau xbuat ...takut aku wei...kehkeh ....

3 bentuk komen aku rasa xwajib aku balas semua .

Pertama komen bukan berbentuk pertanyaan tapi kata2 pujian dan tahniah ...contoh " nice entri dude ....menarik cerita ko brader ...syabas bro ...goodluck lan..." wajib ke aku reply semua komen?  ni ucapkn temkiu satu2 ..huhuhu ...bagi aku xwajib la erk...sebab korang pun xkan reply balik ucap sama2 rasanya ..hahaha...namun begitu adakah itu bermakna aku xhargai kawan2 yang pengomen ...tidak benar ..kerana kebiasaannya pada entri aku dulu2 aku ada reply last sekali setiap komen ucap TERIMA KASIH kerana komen ...tapi xde sorang pun reply blk SAMA2 ..huhuh ...itu bermakna lepas korang komen tu korang dah x check up balik komen entri tu ....aku dah anggap tu komen ikhlas korang yang xmengharapkan aku reply ucapkan terima kasih ...kih kih...namun dalam hati aku tetap ucapkan temkiu so much....

Kedua ...komen yang berbentuk ulasan,pandangan,kongsi pengalaman dan rumusan ringkas...korang ulas balik entri aku tu mngikut apa yang korang faham ...cth: "sedihnya crite ni...jahat la orang macam tu..."ada komen panjang dan ada yang pendek...so komen seperti itu aku beranggapan korang bagi rumusan kepada aku dan semua pembaca ...ada gak pembaca yang tolong komen kan balik komen korang tu ...kalau aku xreply bermakna aku setuju dgn pandangan korang ...kalau xsetuju aku mesti reply punya ...hahaha...lagi pun setakat ni komen2 yang aku dapat semua positif2 ...sebenarnya aku xkisah kalau ada komen2 yang berbentuk kritikan ...tapi biarlah yang membina k...tapi alhamdullilah pengomen2 aku berhati baik belake ...hehehe...komen berbentuk begini pun bagi aku xwajib reply semua la erk ...yang mana aku rasa patut aku komen balik ..aku komen....

ketiga ...komen yang tinggalkan link atau url...suruh aku undi GA korang la ...join segmen korang la...baca entri korang la...atau pun shoutbox aku xkua ...korang pun tinggalkan jejak korang kat ruangan komen...wajib ke aku reply semua komen??  sebegini...xpayah reply la erk ...aku terus terjah je blog korang...habis cerita ....kan kan .

K lah aku bagi 3 point dulu ...harap korang maafkan aku dan faham kenapa aku xreply komen korang ...aku dah perjelaskan serba sedikit kat sini ...terpulang korang nak terima atau x....jangan anggap aku sombong pulak sebab xreply komen korang k ...huhuu


aku ambik kesempatan kat sini utk ucapkan terima kasih berjuta juta lemon  kpd semua kawan2 yang telah bagi komen kat setiap entry aku ...aku sangat hargainya sepenuh hati ...setiap komen korang adalah pemberi semangat utk aku terus menulis entri ...korang memang terbaik dan sporting ...aku sayang korang ketat2....

kepada kawan2 blogger yang xkomen tapi baca entri pun aku ucapkan terima kasih ...terus lah datang stalker2...blog walking...follow dan klik2..kih kih kat blog aku ni..k happy blogging all ...peace !


"ilmu yang berguna semakin dikongsi xkan berkurang walau sedikitpun ...malah semakin bertambah tambah....insaallah"

sekian ...terima kasih sudi membaca ...SILA KOMEN........

Excellence

Thursday, 28 July 2011

hati seekor rama2 maharaja .

Assalamulaikum ..Bismillahirahmanirahim ....

Dugaan dan halangan datang bertimpa timpa ...seperti buih di lautan ...setiap hari ada sahaja sesuatu yang menyemakkan kepala ...dah x sanggup rasanya menanggung bebanan ini ...seperti memikul batu besar 1000 kilogram beratnya di bahu kecil ini...ya Allah ...kenapa aku terus di duga ? xsayangkah Kau lagi kepada ku tuhan ? ...

kisah rama2 maharaja .

rama2 paling cantik di dunia ...dengan rupa dan warna yang menawan...mempunyai sepasang kepak yang besar dan cantik ...nampak gah dan anggun ...dia berupaya terbang tinggi dan laju membelah angin ...di katakan juga rama2 ini mempunyai jangka hayat hidup yang lebih panjang drp rama2 biasa...hebat sekali ciptaan Allah ..

bagaimana rama2 ini boleh menjadi begitu hebat ?...jawapannya adalah dia telah melalui proses kelahiran yang begitu menyeksakan dan menyakitkan utk meneruskan kelangsungan hidup ...

satu hari ada seorang budak menemui seekor rama2 sedang berusaha utk keluar daripada pembukaan kecil satu kepompong ...dia memerhati bagaimana rama2 tersebut memerah keringat cuba meloloskan diri drp kepompong tersebut ...setelah berjam jam dia mendapati seolah olah rama2 itu xkan dapat mengeluarkan dirinya dengan sendiri ...lalu dia pun mengambil gunting dan mengunting kepompong tersebut agar senang rama2 tadi keluar ...dan budak itu trs memerhati ...apa yang berlaku?

memang rama2 itu dapat keluar dgn mudah ...tapi badannya menjadi bengkak dan sayapnya lemah ...dia tidak mampu mengembangkan sayapnya utk terbang ...hanya mampu merayap perlahan2 ...dan xlama selepas itu ia mati ...kenapa begitu ?

krn sebenarnya kelahiran yang menyukarkan itu adalah proses normal bagi seekor rama2 maharaja utk menghasilkan sejenis bendalir yang memberi  kekuatan kepada sayapnya utk terbang ...dia memerlukan bendalir tersebut utk hidup lebih lama ...begitulah perjuangan hidup seekor rama2 utk menjadi hebat ...kesanggupan melalui kesakitan utk menemui sebuah kelangsungan hidup ...TAMAT 

sekadar  gambar hiasan|google

Bagaimana dengan kita ?

tanpa kita sedar sebenarnya setiap halangan itu adalah bertujuan utk menjadikan diri kita lbh tabah... kuat dan bersemangat utk dapatkan sesuatu ...memang tidak mudah ...tapi perlukah kita berputus asa ..atau pun menunggu sesuatu keajaiban akan berlaku ...seperti menunggu bulan jatuh ke riba ...pertolongan itu hanya milik Allah ...dan Allah hanya akan memberi pertolongan kpd mereka yang bersungguh2 dalam mengejar sesuatu impian...

Jangan terus bersedih jika hari ini kita mengalami kesukaran hidup ...kadang2 itu adalah peluang utk kita bermula dgn lbh kuat ...kita lebih banyak belajar ...dan trs berusaha lbh gigih...anggap kesukaran itu sbg cabaran hidup ...kerana hidup ini adalah perjuangan ...dan kita perlu berjuang utk nya ...tanpa cabaran hidup ini lumpuh dan tiada apa2 makna.

Untuk aku ...hidup ini adalah proses pembelajaran berpanjangan ...setiap sesuatu yang berlaku ada benda yang ingin disampaikan ...hikmah Allah itu sangat luas ...Allah sengaja memberikan dugaan kepada hamba yang Dia sayang ...krn mahu melihat sejauh mana hambanya itu trs beriman padaNya...dan Allah itu maha adil...Dia xakan membebani di luar kemampuan hambaNya...semoga kita terus tabah ...terus belajar ...terus berusaha ...dan terus BERTAWAKAL kpd Allah ...

mulakan setiap hari sebagai hari yang baru ...dan jalani hidup dgn senyuman walau sekuat manapun cabarannya...never say no! 

sekian ...trm kasih krn membaca .

p/s: cerita ini aku adaptasi drp satu sesi seminar membina kekuatan diri yang pernah aku hadiri setahun yang lalu .

Excellence .





Wednesday, 27 July 2011

WW | Rimau vs Singa .

 Assalamualaikum...

Harimau Malaya .

Singa Temasik .


Jiwa rimau sedang luka...namun membujur lalu melintang patah ...berani mati xmati ...berani kalah xkalah...go rimau !
Jom support harimau malaya beat singa temasik ...ayuh bangkit !!!hunuskan keris .


p/s: keputusan bolasepak kelayakan piala dunia 2014 Brazil pusingan ke 2:
Malaysia VS Singapore

23/7 stadium jalan besar : Mas 3 -Singapore 5
28/7 stadium bukit jalil : ?


Excellence

Monday, 25 July 2011

muka legend tapi hati tak cute .

wah beb ...bkn main syok lagi kau mengata ye...sesuka hati kau je cakap si anu tu macam gitu lah ...macam gini lah ...semua yang kau bagitahu tu benda2 xelok tentang kawan kau tu ...aku tengok kau kawan baik je dgn dia ...tiba2 belakang dia kau cakap bukan2 pulak ...kawan jenis apa kau ni hah ...xfaham aku ..kalau kau berani cakap depan2 la beb ..xpuas hati cakap terus terang kat dia ...xyah la nak jaja crite cam gini ...xelok ...berdosa tau ...kawan baik pun kau sanggup makan ...tikam dari belakang ...ce tikam dari depan2 tengok ...ada berani ka ...

kita ni baik sangat ke ...xyah la nak buruk kan orang lain kalau hidup kita sendiri pun tunggang langgang ...mmm...nanti orang nampak kita yang buruk ...sebelum nak kutuk2 org tu try check diri sendiri dulu ok ke tak ...tapi kalau kau baik ..xkan tergamak burukkan orang pulak kan ...soheh kau ni spesis xberapa baik ...hehehe...harapkan muka je kacak cam brad pitt tapi hati ? nauzubillah ...

gambar dari google

berhati hati dgn manusia yang suka tikam belakang ni...depan kita nampak baik  ...pijak semut x mati...tapi kat belakang kita ...pijak gajah pun mati ...huhuh...spesis manusia yang bersifat dengki dan iri hati ...xboleh tengok orang lain dapat sesuatu yang lebih baik dari diri nya ...suka jatuhkan orang...pahtu mula la buat cerita ...ala dia tu naik pangkat sebab baik ngan boss ...kuat bodek boss ...padahal kau tu keje malas ...datang keje lambat ...disiplin hancus...huhu ...salah kan diri kau sendiri dulu bro...sepatutnya kau tumpang gembira tengok kawan2 kau berjaya...jadikan itu satu contoh...beri kau semangat utk berusaha lbh kuat...mmm...harap kau insaf la doe ...soal dia salah atau betul ...hanya Allah yang tahu ...siapalah kita utk menghukum ...

gambar dari google

sesungguhnya aku x sempurna dan makhluk yang lemah...jadi utk apa aku mencari keburukkan orang lain ...ada baiknya aku cuba memperbaiki keburukkan aku sendiri ...menceritakan tentang keburukkan orang lain hanya akan menampakkan keburukkan kita sendiri ...barangsiapa yang mendedahkan keburukkan saudaranya Allah akan mendedahkan keburukkan dirinya ...kalau tidak di dunia pasti di akhirat kelak ...nauzubillah 

semoga Allah melindungi kita semua daripada sifat mazmumah ini ...setiap yang baik itu dari Allah dan yang buruk itu dari kelemahan aku sendiri ...Allahualam ..

sekian ...terima kasih kerana sudi membaca ...assalamuaikum .

Excellence .


Sunday, 24 July 2011

CIKGU WAN BLOGGER GILA|SEGMEN SEO .

Assalamulaikum .



"SAYA JOIN SEGMEN CUBA-CUBA SEO ANJURAN WANCIKGUMUZIK DAN DAPAT HADIAH HEADER VERSI RAMADHAN DARI CIKGU MUZIK YANG GILA TUUHH..!! KLIK SINI KALAU NAK JOIN."

khabar2 angin bertiup kencang mengatakan CIKGU WAN BLOGGER GILA ? betul ke ...huhhu...ntah la...aku pun xpasti crite2 CIKGU WAN BLOGGER GILA ni betul ke tak...hanya WANCIKGUMUZIK sahaja boleh kompenkan yang CIKGU WAN BLOGGER GILA ni tak gila ...huhu....

setahu aku CIKGU WAN BLOGGER GILA nak main SEO je sekarang ni ...huhu...apa kejadah SEO aku pun xtahu ...hahah ...aku join segmen  CIKGU WAN BLOGGER GILA ni pun sebab nak belajar mainan SEO neh ...katanya SEO ini boleh up kan trafik blog kita ...so ..aku pun cuba2 la ...mana tahu dapat header free ...kihkih ...x dapat hadiah utama ...saguhati pun ok ...kah kah ...

x dapat hadiah pun xde hal lah...yang penting aku cuba belajar sesuatu yang baru ...x rugi pun ...lagi pun nak join segmen CIKGU WAN BLOGGER GILA ni xde yuran penyertaan satu sen ...free of charge ...di jamin halal plk tu ...huhuh

CIKGU WAN BLOGGER GILA ke tidak ni sebenarnya aku dah anggap macam sifu ...xlokek ilmu dan pengalaman...ari tu dia ada crite kat aku pasal BE ...kalau korang pun nak tahu pasal BE  dan ME  NUFFNANG KLIK SINI...macam2 tips,tutorial,crite tentang dunia blog ni dia kongsi ...nak tahu lebih banyak korang terjah sendiri blog WANCIKGUMUZIK nih...

walaupun ada yang tergamak kata CIKGU WAN BLOGGER GILA ...aku xtahu la gila spesis  dan kategori mana ...gila harta ke...gila kuasa ke ...gila glamer ke ...xkan gila seks kot ...kah kah ...aku xpeduli...aku tetap jugak WAJIB SINGGAH blog WANCIKGUMUZIK nih ...sebab aku suka blog tuh ...hahah

k lah ...xtahu nak merapu apa lagi ...betul ke idak xtahu aku buat neh utk SEO ...harap WANCIKGUMUZIK sudi datang blog aku ni...baca ..komen dan kritik entri aku...betul ke tdk cara buat mcm ni ...minta tunjuk ajar sifu !

akhir kata ..."mencuba dan gagal... lebih baik drp tidak mencuba langsung ...kerana sekurang-kurangnya kita berani utk mencuba dan belajar bila kita gagal..."

sekian ...terima kasih sudi membaca .

Excellence .

Saturday, 23 July 2011

BEN ASHAARI : follower aku ke 946 .

Assalamualaikum....

Terima kasih kepada bro BEN ASHAARI yang telah sudi menjadi sebahagian daripada follower blog aku yang x seberapa ni ...blog aku yang berusia 2 bulan lebih kurang...lu terlalu otai bagi aku bro ...dari mula aku create blog hingga ke hari ini aku xpernah miss walau sehari terjah blog kau ...menjadi silent readers blog kau ...aku banyak belajar dari sana...xsangka kau sudi datang menjenguk dan follow blog aku ...terharu pulak aku ...hhuhu...temkiu so much bro ...

kehadiran lu bro kat blog aku ni telah memberi aku inspirasi utk terus berada kat dunia blog ni ...terima kasih sekali lagi ...harap kau terus sudi memberi tunjuk ajar ...kerana aku budak baru yang mahu belajar ...serius .


Terima kasih juga aku ucapkan kepada semua kawan2 blogger yang terus datang stalker2...follow...komen...blogwalking dan klik2(kih kih) kat blog aku ni ...aku sangat menghargainya...tanpa support dari kalian siapa lah aku ...semoga korang terus sukses dalam apa jua yang korang lakukan ...selamat berblog semua ...

sekian...dedikasi khas buat abg  BEN ASHAARI ...wa caya lu ...peace !

BLOG KITA WAJAH KITA-ben ashaari .

Excellence

Friday, 22 July 2011

kisah maharaja singa dengan si tikus .

Assalamulaikum ...

pagi tadi selepas subuh aku bukak tv3 ...ada pulak segmen motivasi pagi oleh ustaz apa ntah ...aku lupa nama beliau ...huhu ...xpe lah...aku bukan nak crite pasal beliau ...tapi crite pasal crite yang beliau sampaikan kepada aku melalui tv ...

kisah singa dgn tikus .

pada satu hari di dalam sebuah hutan ada seekor singa yang sedang kelaparan mencari brekfes ...tiba2 dia ternampak seekor tikus ..lalu menangkap dan ingin memakannya hidup2...si tikus terus meraung minta di lepaskan ...singa dgn angkuh berkata ...kau memang layak menjadi sarapan aku ...sebab kau lemah ..kecil dan xberguna apa2 utk aku ...tolong lah tuan ...kata tikus ...aku tahu kau kuat dan hebat...raja di rimba ...kasihanilah aku ...ntah macam mana dgn pertolongan Allah ...sang singa jadi berlembut hati ...lalu melepaskan si tikus sambil berkata ...ok kali ni aku lepaskan kau ...tapi kalau aku jumpa kau lagi ..aku sembelih kau buat inti karipap ...huhu 

si tikus|google

maka terselamat lah si tikus ...tikus pun berlalu ...tak sampai beberapa langkah dia meninggalkan tempat itu... terdengar suara meminta tolong ....tolong tolong tolong ...dia pun menoleh kebelakang ...dia terkejut melihat suara itu milik sang singa yang sedang terperangkap dalam jaring sang pemburu ...dia pun berpatah balik menghampiri sang singa ...wahai tikus tolong lepaskan aku dari perangkap ini ...rayu sang singa ...si tikus pun mengigit jaring itu dgn giginya yang tajam ...maka terselamat lah sang singa dari perangkap itu ...

maafkan aku encik tikus kerana mengatakan kau xberguna kpd ku tadi ...kalau kau x tolong tentu aku sdh mati di tangan sang pemburu ...si tikus yang berhati mulia telah maafkan sang singa ...dan semenjak hari itu mereka telah menjadi sahabat baik .....TAMAT ..
maharaja singa|google


iktibar dan teladan .

Setiap makhluk ada kelebihan dan kekurangan ...mungkin kita ada apa yang orang lain xada ...dan kita tiada apa yang orang lain ada ...singa walau pun dianggap raja rimba... kuat dan gagah ...tapi xdapat melepaskan diri  sendiri bila terperangkap ...tikus pula walaupun di lihat kecil dan lemah namun memiliki gigi tajam yang meyelamatkan singa daripada maut...xperlu mempersoalkan kekurangan orang lain ...kerana satu hari kita mungkin memerlukan kelebihan yang dia ada ...begitulah sebaliknya ...hidup ini di jadikan utk saling melengkapi kerana kita memang memerlukan antara satu sama lain utk terus hidup ....

Jauhi sifat ujud dan takabur ....merasa diri lebih hebat lalu menindas dan memandang hina orang lain...sikap ini akan memakan diri sendiri akhirnya...singa yang berbangga dgn kekuatannya terpaksa meminta tolong daripada tikus yang di anggapnya xberguna ...

Jangan sesekali bersikap sombong ,bongkak  dan lupa diri ...kerana itu sifat iblis laknatullah ...iblis yang sombong xpernah sujud kepada Adam hanya kerana menganggap dirinya lebih mulia ...dia dicipta drp api sedangkan adam drp tanah ...kerana bongkak dan lupa diri dia ingkar perintah Allah yang menciptanya ....kesombongan akan menjauhkan kita drp kehidupan sekeliling ...akhirnya kita yang terpinggir ...macam iblis ...di nyahkan dari syurga dan menjadi penghuni neraka yang kekal ...

lupa dan maafkan kesalahan orang lain ...si tikus walaupun di hina tetap menolong dan maafkan sang singa yang sombong dan bongkak dgnnya sebelum ini ...kerana kemaafan itu kunci kebahagiaan hidup ...kerana sifat itu si tikus telah menjadi sahabat kpd singa dan dia xperlu merasa takut lagi kepada sang singa ...mungkin sang singa akan menjadi pelindung kepadanya selepas ini jika di ancam bahaya ....

itulah serba sedikit ilmu yang aku boleh kongsi daripada apa yang ustaz tu kata ...di harap kita mendapat manfaat darinya ...sekali lagi sebuah coretan utk memperingati diri aku sendiri ...kerana aku manusia kadang2 mudah lupa ...tolong ingatkan aku kalau2 aku mula lupa kpd tuhan yang menciptaku  ...Allahualam ...

sekian ...terima kasih kerana sudi membaca ...


p/s : crite di atas tdk 100% sama dgn ustaz tu crite ...sbb aku crite blk dgn gaya penceritaan aku sendiri ...harap terhibur ....huhhu

Excellence


Thursday, 21 July 2011

lidah manis macam cadbury .

aduh bro ...cakap nak datang  pukul 3 ...dah pukul 5 pun kau x sampai2 ...tercongok aku kat sini sorang2 ...mmm ...cakap nak bayar hutang aku 1 haribulan ...sekarang dah 21 haribulan batang hidung kau pun xnampak ...haiyak...lu memang cakap x serupa bikin maa ...lu kalu talak boleh bikin jangan cakap ini macam la...lu dah susahkan gua tau ...ini orang potong kasi  kucing makan baru tau ...huh ! 


oh ! sayang ...percayalah kat abang erk ...walau langit terbelah dua belas kita akan tetap bersama selamanya...ewah2...dengar bunyi guruh kat langit pun kau dah berterabur lari ...kah kah...saya akan bawakan awak bulan dan bintang sebagai tanda cinta saya pada awk... awak nak tak ...huhu... kau angkasawan erk  ...kau bawakan kuih bulan dah la...logik sikit...huhu...i janji birthday u nanti i bagi u ferarri sebijik ...wah manis macam gula....gula gula pun kau x mampu beli doe ...kecian awek kau ...janji macam2 ...akhirnya kau lukakan hati dia ...touching aku ...kah kah ...

wa janji taiko tai ...lepas ni wa x buat lagi ...kalu lu tarak percaya ...lu potong ibu jari gua buat sup...wa betul2 dah insaf maa...buleh percaya ke ... kau pegang betul2 ke dengan janji kau ...kau ingat janji ni main2 erk ...cakap pastu lepas macam tu je ...janji tu amanah tau ...tanggungjawab kau ...jangan la cakap yang bukan2 kalau kau xmampu nak buat ...orang cakap jangan buat 'janji melayu' ...nampak sangat orang melayu suka tipu janji ...huhu...lembu di pegang pada tali ...manusia di pegang pada janji ...ingat tu ...


mengungkapkan sesuatu adalah mudah ...tapi menunaikannya belum tentu senang ...kerana lidah sememangnya tidak pernah mempunyai tulang...manusia selalu membuat janji ..tapi x pernah cuba mengotakannya ...suka membuat janji selepas itu mengingkarinya ...kenapa begitu? 

menepati janji adalah sebahagian daripada iman ...kita wajib menjaga perjanjian ...wajib menepatinya...dan antara bukti2 kemunafikan seorang manusia itu bila dia melanggari janjinya ...bila dia berjanji dia xpernah cuba menepati ...

kalau janji sesama manusia biasa kita langgar ...bagaimana janji2 kita kepada Allah ? janji utk patuh segala perintahnya dan menunaikan segala tanggungjawab kita sebagai hamba...

takut bila aku nak membicarakan soal janji ...kerana aku sendiri pun xpasti berapa kali sehari aku langgar janji kpd Allah tanpa aku sedari ...ampunkan aku tuhan ...uhh ..

insaallah aku bertekad utk menepati janji jika aku berjanji...dan aku berjanji tak akan berjanji sesuatu yang aku xmampu tunaikan ...semoga kau berikan aku kekuatan tuhan utk mengalas tanggungjawab ini ...sesungguhnya aku sedang menasihati dan memperingati diriku sendiri ...allahualam

sekian ...terima kasih kerana membaca ...assalamualaikum .

Excellence 

Wednesday, 20 July 2011

WW : Biru dan Kuning .

Assalamulaikum .





Biru itu persahabatan ...dan...kuning itu kesetiaan .

p/s : aku peminat fanatik The Blues ...tapi aku penyokong setia Harimau Malaya .
Go Rimau !

Excellence

Tuesday, 19 July 2011

best ke ratah daging manusia berperisa strawberi .

si milah anak cik kiah tu kan punya lah jahat ...mengalahkan setan ...ada ke patut di godanya suami cik tipah ....huhu ...ishhh...xpatut xpatut ...eh eh mak munah semalam nampak macam beli tv baru ...mesti dapat sponser dari datuk K lah tu...huhhu ...kau kalau mengata orang bukan main lagi erk ...laju je mulut kau membebel ...kau x takut api neraka erk ...eh eh tapi tu cerita betul la ...huhu...salah ke ....salah la bro ...kau cerita keburukan orang ...kalau kau cerita benda x betul ...tu dah di kira memfitnah ...cermin diri sendiri dulu la kak ...baik ke x ...selalunya orang yang suka mengumpat orang ni dia lbh teruk ...nak tutup keburukkan sendiri di ceritanya keburukan orang lain ...

baik cerita benda2 berfaedah sikit kak ...macam mana nak tambat hati suami ke ...kongsi resepi macam mana nak kasi lagi best masak kailan ikan masin ke ...cerita kisah para nabi ke...camne nak tingkatkan pendapatan isi rumah ke...blh jgk pahala ...aku x kata perempuan je suka mengumpat erk ...lelaki pun sama je ...menceritakan sesuatu yang buruk tentang orang lain di namakan mengumpat ...dosa dia sama macam makan daging saudara kita sendiri ...daging manusia mentah2...agaknya mereka yang suka sangat mengumpat ni ingat daging tu berperisa strawberi kot ...x pun lemon tea ..huhu ...sebab tu dia suka mengumpat ...hhuhu



menceritakan tentang keburukan orang lain amat di cela oleh Allah subha taala ...berdosa besar...kerana ia membawa kerosakkan yang amat besar dalam hubungan sesama manusia ...boleh memutuskan silaturahim ...menyebabkan porak peranda dalam keluarga ...menimbulkan keadan huru hara dalam masyarakat...menimbulkan budaya fitnah kalau cerita yang di bawa itu tidak benar ...golongan memfitnah ni dosa dia lbh teruk dari membunuh ...

"wahai orang beriman ...hendak lah kamu menjauhi sifat buruk sangka ...kerana buruk sangka itu separuh daripada dosa besar ...janganlah kamu mengintai dan jangan lah kamu mencerca serta mengumpat ...sesetengah kamu dan sesetengah yang lain ...adakah kamu suka memakan daging saudara kamu yang telah mati ? ...nescaya kamu takut kepada Allah ...bahawasanya Allah itu penerima taubat " - surah al hujurat : ayat 12 .

begitu lah beratnya amaran Allah kepada mereka yang menggunakan mulut dan lidah utk tujuan tidak baik ke atas orang lain ...sama sama kita hindari sifat buruk ini...minta di jauhi kita daripada balasan memakan daging manusia mentah2 serta api neraka yang amat dasyat ...nauzubillah ...

KLIK SINI utk mengetahui keburukan mengumpat .

berkata kata lah kita tentang kebaikan ...insaallah kebaikan akan datang kepada kita ...Allahualam ...yang baik itu dari Allah dan yang lemah itu dari diri aku yang lemah ini ...sesungguhnya aku sedang berpesan kepada diri ku sendiri ...semoga Allah jauhkan aku drp sifat tercela ini ...Amin ..

sekian ...terima kasih kerana sudi membaca ...Assalamualaikum .

Excellence

Monday, 18 July 2011

berenang tanpa kaki dan tangan .

assalamualaikum ...

hari ni aku nak kongsi cerita tentang seorang insan istimewa ...insan bernama NICK VUJICIC ...seorang motivator hebat berumur 26 tahun berasal dari melbourne,Australia ...beliau di lahirkan ke dunia tanpa kaki dan tangan ...keadaan fizikal yang cukup naif dan menyedihkan bagi kita yang melihatnya ...namun bagi empunya diri ...kekurangan itu langsung tidak melemahkan semangatnya utk meneruskan kehidupan ...malah kehidupannya lebih bermakna dan mungkin lbh bahagia daripada insan yang sempurna sifatnya ...beliau menganggap kekurangan itu satu keistimewaan atau magic ...beliau telah berkongsi magic tersebut dgn memberi sejuta harapan kepada orang lain bahawa sesukar mana pun keadaan nya hidup ini ..kita perlu terus melangkah ...kerana impian sedang menunggu kita di hadapan ...


dengan kekurangan itu beliau telah berjaya memberi inspirasi kepada berjuta juta orang di seluruh dunia utk trs bangkit dan bangkit daripada kegagalan...beliau bukan sahaja seorang motivator yang hebat dan popular...tapi beliau boleh melalui kehidupan seharian sama macam orang normal lain ...beliau boleh berenang ...surfing ...bermain golf...memasak ...menulis...melukis...memancing...semuanya dilakukan tanpa kaki dan tangan ...kita yang ada kedua kaki dan tangan pun belum tentu boleh berenang ...hebat kan !


"bila aku jatuh aku akan cuba utk bangun walau seratus kali ...kerana jika aku berhenti cuba utk bangun ...aku xkan dapat bangun sampai bila2...jadi aku akan cuba..cuba ..dan cuba hingga sampai ke penghujungnya " -nick vujicic .

aku bersyukur kepada Mu tuhan krn mengurniakan aku sepasang mata yang boleh melihat walaupun aku xpernah memintanya ...mengurniakan sepasang telinga yang boleh mendengar walaupun aku xpernah meminta nya ...mengurniakan juga aku sepasang tangan membolehkan aku memegang dan menulis ...dan sepasang kaki membolehkankan aku berjalan dan berlari ...semuanya di beri tanpa aku memintanya ...terima kasih Allah ...

aku xdapat bayangkan bagaimana kalau aku di lahirkan tanpa kedua tangan dan kaki ku ...seperti insan tabah ini ...adakah aku blh bertahan ...adakah aku mampu utk teruskan kehidupan atau pun aku memilih utk duduk diam menunggu mati ....bagaimanapun insan luarbiasa ini sangat memberi inspirasi kpd aku ...

kesimpulannya ...jangan menggangap kekurangan itu sebagai halangan utk mencapai impian ...impian adalah milik mereka yang mahu mendapatkannya secara bersungguh sungguh ...terus berazam ...terus berusaha ...terus belajar ...terus mencuba...x berputus asa ...dan PALING PENTING terus berdoa dan bertawakal kepada Allah ...

kekuatan bukan terletak anggota tapi pada HATI ...

sekian...I LOVE LIVING LIVE AND I AM HAPPY...terima kasih krn sudi membaca ...

KLIK SINI 


Excelence






Sunday, 17 July 2011

salam nisfu saaban untuk semua .

hari ini 15 saaban ....atau pun nisfu saaban ...bermakna tinggal 15 hari lagi seluruh umat islam akan berpuasa ramadhan ...bulan saaban adalah bulan mulia utk kita mempersiapkan diri menghadapi ramadhan ...bulan utk memperkemaskan diri utk berjuang di bulan ramadhan ...bulan penghapusan dosa oleh Allah subha taala ...



mengenang kembali dosa dosa...aduh banyaknya ...seperti butiran pasir di pantai ...xterhitung ...ya Allah masih ada ruangkah utk ku ...ruang berada di sisiMu ...layak kah aku utk syurga Mu yang mengalir air sungai di bawahnya...aku takut neraka  Mu yang panas itu ya Allah ...namun aku makhluk ciptaan mu yang sungguh alpa ...xpernah lepas dari kesilapan ...dgn godaan dunia yang xhenti kunjung tiba ...yang begitu mencabar...kekadang aku juga tersesat jalan ...kekadang aku juga makhluk yang mudah lupa pada tanggungjawab kepada Mu ...

aku xsempurna ya Allah ...Kau berikan lah aku jalan ...Kau berikan lah aku petunjuk...Kau berikan lah aku hidayah ...tanpa hidayah dari Mu aku x akan bertemu jalan pulang ...jalan yang kau redhai ...jalan menuju damai abadi ...

sempena nisfu saaban bulan penghapus dosa ini...sama-sama kita berdoa semoga Allah memberikan pengampunan kepada dosa- dosa kita ..dosa kedua ibubapa kita ...dosa sahabat handai dan saudara mara kita ...dan dosa seluruh muslimin dan muslimat ...

sabda nabi s.a.w "saaban adalah bulanku dan ramadhan adalah bulan umatku...saaban adalah mengkifaratkan(menghapuskan) dosa dan ramadhan adalah penyucian dosa (rohani dan jasmani)"-Al Hadis

sesungguhnya pintu pengampunan Allah itu sentiasa terbuka ...kerana Dia adalah maha pemberi dan maha pengampun ...semoga bersama kita mendapat keberkatan dan menjadi insan yang kamil ...bersama kita perbanyakkan amalan dan memperbaiki kekhilafan diri ...bersama muhasabah diri ...

utk mengetahui kelebihan dan keistimewaan bulan saaban KLIK SINI

sekian ...coretan ini buat aku yang selalu terlupa ...terima kasih kerana sudi membaca .

Excellence

Saturday, 16 July 2011

makcik kacak macam rosyam nor .

hai kak...hehehe...apa pulak kak ...makcik la dik ...huhu ...salah ke aku panggil kau kakak ...salah la dik ...makcik dah veteran la ...bulan depan umur makcik dah 52 tahun ...cucu pun dah berlambak...hah ...biar betul kak...eh eh makcik ...hehehe ...mati mati aku ingat umur makcik 25 tahun ...keh keh...xde la aku agak2 umur dia mula2 dalam 35 tahun...paling x pun 40 tahun...ni dah 52 tahun...masih mantop siot...apa kes...apa rahsia makcik ...tolong habaq mai sikit ...makan jamu mak dara ke ...ke makjum pak tani ...xkan setakat pakai fair n lovely hari2 blh jadi macam ni ...kalau rosyam nor aku tahu la dia nampak muda sebab minum power root ...haha .

senyum selalu dik ...banyak senyum ...hidup akan bahagia ...bila bahagia xde la kerut2 kat muka tu ...kurang la kedut2 kat muka tu ...baru nampak aura seri wajah kat muka ...ooo ...simple nya petua makcik ...dgn hanya senyum je boleh awet muda erk ...hebat2 ...tanpa modal satu sen pun blh buat kita nampak berseri seri...



kata dr fadzilah kamsah bila kita senyum badan kita akan merembeskan sejenis hormon nama dia endorphin...horman akan bagi kita keselesaan kepada otak...dan otak akan memancarkan signal positif kpd tubuh ...so...kita akan jadi semakin sihat dan bertenaga ...antibodi kita semakin kuat...dan hidup akan jadi ceria dan bahgia ....pendek kata awet muda la ...ooo ...jadi rembeskan selalu enzim endorphin anda utk mendapatkan proses mengekalkan keremajaan secara percuma ...haha ...

satu hari ada seorang sahabat tu bermuram durja ...dgn muka kusut masai datang berjumpa rasullullah ...lalu dia bertanya " ya rasullah ...kenapa setelah aku berusaha bertahun tahun tetapi aku masih lagi xberjaya mengubah hidup ku" ...jawab baginda sambil tersenyum " ...kau ukirkan senyuman di wajah mu ...nescaya kebahgiaan itu akan datang kpd mu "  ....


bila kita senyum dgn ikhlas ...orang pun suka kat kita ...kawan pun akan mudah dekati kita...kalau jual barang pun laku ...orang pun selalu nak datang kedai kita ...badan jadi cergas ...otak jadi cerdas ...hidup jadi ceria...apa lagi mau kawan ...senyum lah ...cam kata najwa dan malique ...senyum xperlu kata apa apa ...

senyum itu sedekah paling mudah ...dapat pahala ...tapi jgn lah panggil orang yang suh kita senyum tu peminta sedekah lak ...huhu ...senyum memberi tenaga ..kesihatan dan awet muda ...ia juga blh meredakan kesakitan ...rawatan psikologi utk pesakit kronik adalah dgn memberi senyum dan membuat mereka tersenyum...itu penawar xde jual kat mana2 hospital ...very the mujarab ...

mulakan hari anda dgn senyuman kerana senyuman mu begitu berharga ...ukir lah senyuman walaupun hidup mu ketika ini di rundum kesusahan ...kalau pun bukan utk dirimu sekurangnya utk mereka yang sangat memerlukan senyuman itu utk trs hidup ...kerana ada antara kita yang langsung xmampu utk memberi senyuman tapi mereka sgt2 mengharapkan senyuman dari kita ...smile always !

dan aku masih bernafas hari ini utk terus mengukir senyuman kerana aku tahu dugaan yang hebat hanya utk orang yang hebat ...:)

sekian ...terima kasih krn sudi membaca ...salam dgn senyuman ...assalamualaikum ..

Excellence .

Friday, 15 July 2011

tolong doakan aku wahai bintang .

Assalamualaikum .


malam ini ku dongak kan kepala ke muka langit luas ...mengira bintang bertaburan ....tapi x terhitung ...mana mungkin ku kira satu persatu bintang itu ...seribu tahun pun belum tentu habis ...oh banyak nya kau wahai makhluk tuhan ...makhluk yang di tugaskan utk memberi sinaran ...

indahnya bintang itu ...walau xkelihatan paras mu tapi kelipmu xpernah berhenti walau sedetik ...seolah olah kau senyum padaku ...senyum lah selalu padaku wahai bintang ...aku akan merinduimu setiap malam ...dan kau buatkan malam ku terasa indah ...

impian itu seperti aku melihat bintang ...jauh memang jauh ...berjuta juta batu ...mungkin lebih dari itu...tapi kelipan sinarnya tetap kelihatan ...tetap menawan ...tetap memberi harapan ...tetap berkelip menunjuk arah ...tolong tunjukkan arah destinasi impian ku ...agar bisa ku gapai impian itu ...

mengapai bintang xsemudah yang aku sangkakan ...namun adakah aku harus berputus asa ...tidak ...kerana aku sedar kalau aku berundur walau setapak ...bintang itu akan turut kecewa dengan ku ...aku xkan hampakan kau bintang ...akan ku cuba sedaya mungkin menuju destinasi itu ...kalau aku gagal sekali pun sekurangnya aku telah mencuba ...



doakan aku wahai bintang ...agar esok hari menjadi milik ku ...agar impian ku menjadi kenyataan ...agar hidupku terus bersinar...semoga kau terus menyinari hidupku...
aku sayang kau bintang ...selamat malam kawan ...terima kasih kerana sudi menemani malam2 ku .

sekian ...bingkisan dari hati ....terimakasih sudi membaca ...

Excellence




Thursday, 14 July 2011

dinasour pun makan kat chicken rice shop .

assalamulaikum ...

korang percaya tak ...menurut kajian ahli zoologi telah mendapati bahawa dinasour adalah spesis makhluk tuhan yang turut makan nasik mcm manusia ...dia punya feveret nasi ayam...kah kah ...aku langsung xpercaya ..haha ...adoi kalu nk kencing pun agak2 la der ...kau ni xhabis2 nak menipu dari zaman batu sampai lah zaman semua org dah ade facebook ni ...mmm ...aku ingat lagi doe masa sekolah rendah dulu ...kau bagitahu semua orang yang belakang rumah kau ada gua ...pastu dalam gua tu ada naga ...haha ...aku yang xtahu pe2 masa tu blh plk percaya ...huhu...tahayul punya orang ...spesis manusia suka cakap lebong ...kata org teganu ...

manusia yang suka bercakap bohong ni memang xboleh di percayai ...walaupun kau kata tu bohong sunat ...mana ada bohong sunat ke ...bohong makruh ke ...bohong tetap bohong ...skali org tahu kita menipu ...sampai bila2 dah orang susah nak percaya kita ...kita akan hilang kawan ...hidup pun xberkat ...


teringat plk cerita si mamat kambing yang menipu org kampung tentang rimau dtg nk mkn kambing dia ...akhirnya rimau betul2 datang habis mkn kambing dia ...orang kampung dah xpercaya sebab dia telah menipu pada mulanya ...padan muka ko ...huh ...pantun melayu ada berbunyi ...'siakap si nohong gelama ikan duri ...bercakap bohong lama2 mencuri' ...haa nampak x efek dia ...buruk tabiat menipu ni ...perompak mn ckp betul bro ...tapi sepandai pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah juga ...lu langsi ..lu mati ...skali kantoi ...buruk padahnya ...

dan mereka yang termasuk dalam golongan org2 munafik adalah mereka yang apabila bercakap dia menipu ...menipu adalah makanan mereka apabila membuka mulut...seolah olah kalau tidak menipu mereka akan mati kelaparan...semoga Allah jauhkan kita semua drp golongan ini ...golongan yang sangat di cela di sisi Nya ...bertaubat lah kalau kita pernah melakukan kesilapan...sesunguhnya pintu keampunan tuhan itu sentiasa terbuka luas ...

bercakap benarlah walaupun pahit ...kerana sesuatu yang benar xkan pernah mnjadi salah ...dan sesuatu yang salah xkan pernah menjadi benar ...

sekian ...bersama kita muhasabah diri ...terima kasih krn sudi membaca .

Excellence 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...