Monday, 11 June 2012

benih yang baik ...

Assalamualaikum ...


benih yang baik ...


dicampak ke tanah menjadi emas ...
dicampak ke laut menjadi mutiara ...
dicampak ke pasir menjadi berlian ...
dicampak ke awan menjadi hujan ...
dicampak ke langit menjadi bintang ...


campaklah ia ke penjuru manapun... akan tumbuh menjadi sesuatu yang berguna ...


****************

jika aku di tanya " apakah itu benih yang baik ? jawabnya " ia adalah ilmu yang baik...ilmu yang memberi manfaat kepada diriku dan juga kepada mereka2 di sekeliling ku ...ilmu itu bukan saja memberi kebaikan kepadaku di dunia tapi lebih utama dia membantuku di akhirat ...Allahualam ...

" sesunguhnya hati manusia itu mati ...kecuali mereka yang berilmu ...sesungguhnya mereka yang berilmu itu lena ..kecuali mereka yang beramal ...dan sesungguhnya mereka yang beramal itu tertipu... kecuali mereka yang ikhlas " -- imam Al Ghazali .

Excellence ...

36 comments:

Bluewendy said...

benih yg baik..hatiku baik

Nurrul said...

Tuntutlah Ilmu hingga ke liang lahat.. :D

babycomel said...

apa maksud ayat yg last tu eh?

Zul De Alexis said...

keikhlasan tu penting dalam menuntut ilmu..

Boni JLL3 said...

ayat2 ko memang best2 la bro....

Asyiqin Haulisah said...

campak dibuang, masih akan tetap BAIK. :)

Misz Mieza said...

Betul3! benih yang baik campaklah ke ceruk dunia mana pun, pasti akan tumbuh & berkembang sebagai sesuatu yang mendatangkan manfaat..=)

Cik Rongoks said...

nice entry :))

miss fluffy said...

jadi benih yg baik & berilmu. hee:)

Rozuan Ismail said...

setuju, kalau diri tu berilmu dan baik, campak kat mana2 pon InsyaAllah boleh survive

syiela said...

setuju.. campak je kat mana2 sure bercambah juga


begitu juga kita.. tetap boleh survive

Alieza Dayasari said...

yup... ilmu itu merupakan benih manusia.... dgn ilmu dan fikiran yang baik. nescaya seorang insan dpt mengelak drpd melakukan pkra yg tidak elok.

Fathiah Hamim said...

huhu susah nya sejak umi meninggal kurang pulak semangat nak belajar.
harap2 cepat dapat semangat.
menuntut ilmu banyak sangat kelebihan.

caliph shuriken said...

nice sharing ^^

Fiza Suhaimi said...

Nice entry! :)

Cik Aini Lavender's said...

btul2..setuju sgt!

CikMai said...

setujuuuu.... semoga niat Mai mahu jadi pendidik tercapai..

PariPariPutih said...

PPP suka entri Hazlan yang ini... satu perkara dengan beribu pengertian... benih yang baik seharusnya menghasilkan buah yang baik juga... insyallah ^^

cendol said...

kesimpulannye, berilmu dan beramal dgn ikhlas :) nice entry, simple je tp cukup mengingatkan .thanks !

cendol said...

kesimpulannye, berilmu dan beramal dgn ikhlas :) nice entry, simple je tp cukup mengingatkan .thanks !

Siti K------- said...

semoga benih ini menjadi sesuatu yang berguna..huhu

kaishin said...

peringatan untuk semua..nice sharing

afzalsukasuki said...

aku ingat benih nangka

yAhEu w'aZza said...

nice info.. :)

Aida Omar said...

ilmu adalah benih yang baik dan benih yang membantu kita didunia dan akhirat :) ataupun jadikanlah kita seperti benih yang baik..

EmpayarUtama said...

Aku suka. Bagus juga jika ada gurunya

irfan said...

saya datang utk lihat2... :)

Arra Ahmad said...

setuju!

bai baizura said...

beramal dgn ilmu yg ada :)

bai baizura said...

beramal dgn ilmu yg ada :)

hyz said...

itu pentingnya ilmu....

fadh leyanie said...

jadilah ikhlas

Nurul Nadia said...

nice entry...
best2..
3 perkara dibawa ke mati
ILMU,sedekah dan doa ank2 yg soleh

shark said...

woot woot woot :)

::thexieza:: said...

yup ikhlas tu penting!
:)

Zurina J. said...

indah lagi.. seindah namamu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...