Saturday, 27 July 2013

kehidupan adalah kebaikan ..

Assalamualaikum . 

sekian lama masa berjalan . ruangan ini ku tinggalkan sepi seolah olah tidak berpenghuni . anjakan masa yang begitu deras berjalan kekadang membantutkan kita untuk melakukan semua benda dalam satu masa . mungkin detik ini membuka lebaran baru untuk aku kembali menulis . doakan .

hidup kedangkala berjalan tidak seperti yang kita rancang . suratan perjalanan kadangkala tersimpul di satu sudut yang seakan menemui jalan mati . kita terus binggung tercari cari arah kehidupan .

namun itu bukan penghalang untuk menghentikan perjalanan . selagi ada nafas . langkah mesti di atur . lihatlah bagaimana tabahnya air yang terus menyusuri batuan untuk sampai ke muara . dia tidak pernah menyerah kalah . jadilah setabah air . tenang dan terus mengalir .


Alhamdulillah . hari ini kita masih bernafas dan menongkah arus kehidupan . bukankah itu satu kejayaan . cuba ingat berapa banyak ranjau ujian yang telah kita lewati . berapa banyak  denai dugaan yang telah kita lalui . akhirnya hari ini kita masih di beri kesempatan untuk terus menapak . 

bersyukurlah dengan setiap apa yang telah dan sedang kita jalani . dengan setiap apa yang telah dan sedang kita miliki . dan dengan setiap apa yang telah dan sedang kita pelajari . kerana esok belum tentu ada .

kehidupan bukan sekadar tentang kebahagiaan diri sendiri . jadilah manusia yang tidak pernah lelah untuk melihat kebahagiaan orang lain . mendoakn kebahagiaan orang lain adalah titik untuk mencapai kebahagiaan diri sendiri . ingat . orang yang sukar mendapat sesuatu adalah mereka jarang memberi .

berterima kasihlah dengan setiap pertolongan dan pemberian . maafkan semua orang yang melakukan kesilapan. dan senyumlah kepada semua orang . ini adalah 3 perkara yang menghasilkan jiwa yang tenang . in sha Allah .

akhir kata . belum terlewat untuk saya ucapkan salam ramadhan al mubarak dan salam nuzul quran kepada semua . semoga ramadhan kali lebih bermakna . 

sekian . selamat berpuasa ...

Doaku hari ini: Tuhan . maafkan semua kesalahan yang telah ku lakukan . Berkatilah mereka yang selalu mengingatkanku ..aminn .

Excellence .

6 comments:

baby comel said...

selagi hidup, kita masih berpeluang nk beri yg terbaik utk kehidupan ni kan..
salam ramadhan..

cikbunge said...

Amin (:

zulhilmi tempoyak said...

Alhamdulillah...

Mustofa said...

Nice entry...

Cahaya syurGa said...

annursyauqina.blogspot.com/2013/07/jom-daftar-jadi-agen-topup-sekarang.html done follow jemput singgah dan follow ea.. jgn lupe tglkn link ea utk sy jln2 di blog awk

Leeza dayasari [santai leeza] said...

Kehidupan : pasti ada kesilapan kita buat.. dan ada tikanya kita mengulanginya... namun andai ada setitik kekesalan dan berazam utk berubah, itu juga satu kebaikan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...