Wednesday, 21 March 2012

from Terengganu with love part 2

Assalamualaikum...

sambung balik entri pasal terengganu ni ...kalau part 1..aku dah tunjuk gambar masjid2 cantik senibinanya kat negeri aku...kali ni aku nak bawak korang ronda ronda sekitar Kuala Terengganu ...apa yang istimewa sangat ada kat bandaraya warisan pesisir air ni ...korang kalau datang terengganu...lokasi2 menarik ni wajib kena singgah...kalau tak singgah  sini memang tak sah dan rugi ...hehehe...nak tahu kat mana ..jom tengok ...cekidap ...


Taman Tamadun Islam ...kat pulau wan man ...kat sini lah terletak masjid kristal dan replika masjid2 cantik dari seluruh dunia ...sebuah taman tema berkonsepkan islamik ...

muzium negeri losong ...antara muzium tertua di malaysia ...nak tengok artifak2 sejarah dan batu bersurat boleh la datang sini ...

Bukit Puteri ...sini kubu pertahanan zaman dulu2 ...ada meriam ..loceng besar...pemandangan dari atas bukit ni memang menarik...bertentangan dengan muara sungai terengganu..

Pantai Batu Buruk ...datang sini menikmati angin petang  dan angin malam sambil makan ikan celup tepung...sini sentiasa ramai orang lepak2 ...malam minggu lagi la happening ...

Dataran Shahbandar ...taman sini cantik kalau nak duduk lepak2 ...dataran ada kat depan taman mengadap laut...selalu kalau event2 macam jom heboh ke ...big jam ke...sua rasa ke...dorang buat kat sini la...

Pulau Warisan ...sini pusat kesenian dan kebudayaan ...terletak belakang china town...cantik jgk sini ..kalau malam penuh lampu berwarni warni macam i city...ramai jugak orang lepak sini sambil mancing...bertentangan dgn Pulau Duyung ...nak tengok Monsun Cup pun boleh dari sini...

Pasar Besar Kedai Payang ...dah habis pusing2 nak beli ole2 dari terengganu boleh datang sini ...macam2 ada .batik ...kraftangan ...kerepok lekor ...semua ada ...

Bazaar Warisan ...yang ni tempat baru utk shopping2 barangan terengganu ...terletak di hadapan pasar payang je ...habis pusing2 kat kedai payang pusing2 la kat sini pulak...boleh la beli apa yang berkenan sebagai kenang kenangan untuk di bawa pulang....

*****************
kat atas aku tunjuk sebahagian dari lokasi2 yang korang mesti singgah kalau datang Kuala Terengganu...banyak lagi sebenarnya lokasi lain...kalau ada kesempatan korang boleh pergi kat masjid terapung kat kuala ibai ...pulau duyung kalau nak tengok orang buat kapal ...pusat kraftangan kat chendering...galeri noor arfa batik ...water front kat pulau kambing...pantai tok jembal kat gong badak...dan lain lain....

k lah aku berenti sini dulu ...ada masa aku sambung lagi cerita menarik tentang negeri aku ...tunggu part seterusnya ...sekurangnya korang tahu serba sedikit kat mana nak pergi kalau datang sini...kepada yang belum datang ...jemputlah berkunjung ..kepada yang sudah datang...silalah datang lagi...err dah macam pemandu pelancong pulak aku rasa...hehehe ...

sekian ...terengganu ...negeri cantik ...budaya menarik ...orang baik ...senyum sokmo deh :)

---> tanah tumpah darah ku ...biar buruk di mata mereka ...namun tetap menawan di  hati ku...terengganu darul iman ...

Excellence ...

65 comments:

^_^ Zaza Nur Iman said...

bestnya tgk pantai batu buruk..mcm nk pg je..slalu lalu je trganu tp xpernah singgah tmpt2 mcm ni..

Dianaa said...

Cuti sekola hari tu Diana pegi Pasar Payang, Pantai Batu Buruk dgn Pulau Warisan je. Pasar Payang best sbb barang murah2 :D

Cik Apa Saja said...

bestnye lahai terengganu ni...kne kumpul duit ni..nak pegi sane..bwak fmly..:)

Aien Not Alien said...

dulu singgah Terengganu sempat singgah Pantai Batu Buruk je....


cantik pasir pantai kat sana...bersih.. :)

chemija said...

penah gi dataran shahbandar waktu malam, not bad, bau laut kuat sikit je ^^ heeee

Bluewendy said...

huhu..balik nnti nak round semua..=)

Syazwan Che Deraman said...

dah lama aku tak kesana.
dulu belajar di Kuala Terengganu.

rasa dah boring.
sekarang ni,
i wish, i could be there again.

LydSunshine said...

Terengganu cantik la. Makanan pun murah. Sedap plak tu. Suka sgt pegi tganu.

aku HaniAsyira said...

tenpat salu mengabiskan masa..

sis92 said...

teringat dulu rombongan sekolah sis g taman tamadun islam..best kat dalam tu :)

C i k P i p i T e m b a m said...

dah lama tak pergi pantai batu burok.. skang dh makin best.. rindu plak... :)

Wadi AR said...

mohon bawak gua sekali

Azhafizah[フィザ] said...

bilelah nak ke terengganuu ni.dah lama tak pergi..pernah pg muzium tu dulu masa lawatan sekolah.tak explore sangat sebab masa singkat je time tu.

Arra Ahmad said...

trg sentiasa dihatiku:P

O CIKTEDDY said...

bazar warisan tu slalu sunyi jerk...kih3

Cik tikah said...

serius nak pergi ganu!

Lea Isnawi said...

tanah tumpah darahku jugak

heee

msredcheesecake said...

Citer la pulak tempat makan kepok lekor yg best tu....

NOOR FATIN said...

family saya penah dok kat KT ni beberapa bulan. saya penah pegi sana smggu. mmg best, flat yg kitorg duduk dkat mydin, jalan kaki je pegi. hakhak. tapi skrg dok kat kemaman, jauh dari pekann, xbesttt.. waaaa.. heheh..

taman tamadun islam best, pasar payang bestt. KT mmg best.. kemaman xde mcm ni.huu

M@W@R Q@SeH said...

nice pic..love it...cntik betul ye...pernah smp sekali je ke Terengganu...

Niza Romli said...

pasar payang, dataran shabandar, pulau warisan, bazaar warisan je sempat pi. yg lain belum. Terengganu sangat besttt!

Phat said...

aku kalo g KT aku g kraftangan je la kat chendering tu hahaha

Sya Hyo-Sonn said...

teringin woo nak pergi kat semua tempat ni :P

Popkorn said...

Hari tu masa pi kat blakang kg Cina atas urusan kerja, x siap lagi tempat ni... sekarang da siap, x berkesempatan la nak pg...

JAmbatan yang separuh bulat tu adalah yang ke 2 atau 3 yang ada di asia tenggara..
Proud it..

MaYa MustWany said...

grrr..xprnah gi..tpi insyaAllah dlm planning nk g..hihihi

thomas said...

Indah sungguh Terengganu kita.

♪ cik katak ♪ said...

bawak aku jalan-jalan lannnnn :P

Mohd Norafzal said...

aku ingat nak g pasar payang lagi.. blo baju batik :) ko leh tawar2kan rege tak? :)

sop said...

na na na ganu kiter...

shida'R said...

ni baru anak jati hehe ^_^

TiraPengemis said...

rindu pasar payang...huhu

HUNTER CANNOT DETECT said...

x penah p ganu lg..hmm

Cheqna said...

Org Ganu yg tak pernah naik Bukit Puteri :-)

Jeremy said...

Very nice..

Visiting here again...
Drain Camera

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

Ganu meme indah;)

Boni JLL3 said...

wow..nanti kalau aku naik ganu, aku calling2 ko k :)

naiemah_ramli said...

mmg cantik & best..pernah g semua tempat dlm gmbar ni kecuali bukit puteri & bazar warisan ja yg tak g lagi..heee.. =.=''..nanti nak g lin lah :D

Miz Novexx said...

ganu tetap menjadi pojaan hatiku!!
mana nak cari Muzium terbesar di Asia Tenggara?? Ganu je ada :)

Princess Nusy said...

trbaekkk..dah lame xpi muzium..hehe..next wek balik ganu.. =)

cik kiwi's said...

promote kaw kaw ye abg lan. hehehe. ganu!!. senyum sokmo

emy zulaiha said...

wah bestnye...nnt bwk emy jenjalan tau! hehe emy pernah g hntr pengantin 2 kali...bukan jenjalan :)

CekbOlat-bOlat said...

pewwit, promote ngeri tuhh.. wehuuuu

Ezad Skytech said...

teringin nak pergi terengganu ni..:D

caliph shuriken said...

tingin gi tgk masjid kristal ^^

QasehSuci said...

terengganu memang cantik. memang terpesona mase melawat terengganu 2 thn lepas...

etuza said...

Wow!..dunia ini bertambah indah dengan kebolehakal manusia..kretif.
Cantik semua pic2 tu..

Aida Omar said...

time study dulu pi terengganu singgah dataran shahbandar dengan pasar besar kedai payang.. memang awesome, paling best lepak malam2 dekat dataran shahbandar hotel dekat2 situ je.. :)

eita said...

walaupun saya orang terengganu...
sebenarnya jarang gi jalan2 kat ganu...
hehehhe

ecadwinkyasha said...

wahhh.teringin nak p sini?....

leh jdi tourist guider?

Afiq Flanker said...

bangge jadi anok tranung

onie said...

lamonyo duk maghi ngomen sini, mitok maah deh.... tranung ni sedak dih... :))

Tyntha Lana said...

Batu bersurat tu, merasa peluk masa kanak2 riang. Abah keja kat JAKIM, masa JAKIM kat bangunan lama yg bersebelahan Masjid Negara. Dulu, pameran2 islam banyak buat kt dlm bgnn JAKIM.

Koding said...

Mari melawat Terengganu...

jehanfrhin said...

xpenah sampai terengganu ag~ huhu..

::cik asha:: said...

semua tempat tu sy dah pergi mase holiday kat terengganu..banyak tempat yg best kan..teringin nak pegi holiday kat sana lagi..

Azrina Azman said...

nice capture...;)

Faieza MdR said...

cuci mata ..je mampu hihihihi

AsH ShiKaNo said...

saya bangga jadi anak jadi terengganu... senyum sokmo deh :)

shark said...

ganu byk tempat menarik bole dilawati..3 tahun saya stadi sana UMT :)

Miss Nurul Atikah said...

wahhh.. menarik!! sy bangga jadi anak jati ganu. hehhee.

BlogLeader said...

Teringat masa aku keje kat Dungun dulu....

Banyak cabaran dan dugaannya...

Alhamdulilah aku dapat tempuhi nyer

BlogLeaderTalk

aRa ❤ aFiq™ said...

wah byk lagi tempat yg menarik xg rupa nyeee

ain dzaya said...

pasnie ene bawa kitorg jalan2 tengganu nieyh..^^

"Ain memalukan diri sendiri. Terima kasih.".

bukan bulat said...

wowww...cantikk..teringinnya nak pi sana :/

bukan bulat said...

cantik ! hajatku tak kesampaian lagi nak ke sana :/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...