Thursday, 8 March 2012

selendang merah buat ain dzaya ...

di satu sudut sebuah ruang pejabat ...ada sebijik meja kecik ...di atasnya terpacak sebutir laptop jenama acer yang sedang online ...di depannya duduk seorang gadis manis bernama Ain Dzaya menghadap skrin dengan penuh tekun ...seolah olah mahu dia menelan sahaja laptop tersebut...mata ayu nya berkelip manja jarang jarang... seperti kelip kelip biru broadband celcom yang tak berapa nak laju line nya itu ...

apa agaknya membuatkan gadis cantik itu begitu teruja ...sampai tak mahu berganjak dari skrin ...biasanya kalau online pun dia hanya update status fesbuknya kemudian terus offline ...tiada apa yang menarik katanya ...tapi kali ini lain macam gayanya ...dia nampak begitu berminat ...rupanya dia telah terjumpa sesuatu yang membuatkan nafsunya terangsang utk berada di hadapan laptop lebih lama ...

"cool la blog ni"  detik hatinya ...sebuah blog bertemakan santai dengan entri cerita2 pengalaman lucu kehidupan dan zaman riang kanak kanak yang penuh pengajaran di akhir cerita ...ada juga terselit entri tentang kisah suka duka dunia cinta yang penuh rencah dan ragam ...dengan  bahasa penulisan yang ringkas dan mudah membuatkan ain semakin ralik membaca ...setiap entri di hias pula dengan lukisan doodle cute miut ....setiap lukisan doodle ada cerita di sebaliknya...dari satu entri ke satu entri blog yang di beri nama Rilek Sebentar itu di telaahnya ...semakin ain membaca semakin dia terpikat pada  blog itu..."siapa empunya blog hebat ni ye ...kalau la aku berpeluang bertemu dgn penulisnya face to face ...nak sangat bagitahu dia yang aku dah jatuh hati kat dia...ahak"...hati nakal ain berbisik ..."err tak la maksud aku... aku jatuh hati kat blog dia ni la wei...emmm...tengok kat header hensem jugak rupa mamat ni ...macam si aamir hero dalam drama vanilla coklat pun ada  ..ahak " ...ain senyum sambil terus berimaginasi  ..."nama sebenar tak ade ...guna nama samaran je Selendang Merah...misteri la pulak mamat ni...emmm ..ahh tak kisah la nama apapun ...asal ada nama...apa ada pada nama kan...janji blog dia best ...suka buat aku senyum sesorang bila membacanya... " ...Ain teruskan pembacaan ...fikirannya melayang ke dalam dunia 'rilek sebentar' ....


sedang khusyuk Ain enak membaca...terasa bahunya di cuit tiba tiba ...mulanya dia tak endah ...tapi cuitan semakin kuat dan laju... lalu dia berpaling ...errk alamak boss la... huhu ...ain terpaku seketika... "oh ni keje kau ye ...keje tengah bertimbun boleh pulak kau bersenang lenang online buka fesbuk baca blog bagai ..banyak cantik muka kau" ...kedengaran suara garau Encik Afzal sedikit meninggi ..."adeh mati la aku "...dengan suara sedikit tergagap ain menjawab ..."erk tapi blog ni best boss ..tu yang saya sampai lupa nak buat kerja ..heheh sori ye encik boss...kalau tak percaya cuba boss baca sendiri..err" ain cuba cover  ..."apa yang best sangat nya ...meh sini aku nak tengok ...eh eh memang best la hehe ...aku memang suka kalau blog yang ada doodle2 ni ...hehe ...ok ain... aku nak kau pergi buat kerja kau siap siap ...aku  rilek sebentar sini sambung baca blog ni ...jangan kacau aku ...faham...kau blah sekarang" ...ujar encik afzal dgn nada serius ..."baik boss" kata ain anguk2 kepala sambil berlalu untuk menyambung kerja2 yang terbengkalai...tapi dalam hatinya merengus "huh potong stim betul la...kacau line je...hantu punya boss ..ahhak... k lah Selendang Merah sayang...balik kerja nanti aku sambung lagi baca blog kau puas puas ...kbai." ....dan senyuman terus terukir indah di bibir ain dzaya ....hatinya tiba2 terasa ingin menyanyi lagu riang....lallaala...tamat...

moral of story : nak layan blog tak pe ...tapi jangan sampai terlupa tanggungjawab sebagai manusia ...apatah lagi tanggungjawab kepada Allah ...
                                                           
selendang merah ...mula buat blog april 2011 ...masih single ...hehe

Blog bukan sahaja tempat berkongsi pemikiran ...pengalaman...ilmu dan teladan ...tapi juga tempat berkongsi kasih sayang sesama kita ...tulis lah sesuatu yang memberi manafaat walau sebesar biji sawi kerana kita akan di tanya di hadapan Allah kelak di atas setiap apa yang lidah kita tuturkan dan setiap apa yang tangan kita coretkan ...

sekian...blog kita tanggungjawab kita ....Assalamualaikum ...

---> cerita pendek di atas hanyalah rekaan aku semata mata... istimewa untuk rakan blogger selendang merah ...aku suka blog ko der ...keep it up bro ...semoga kau terus sukses ...goodluck !

Excellence

27 comments:

Mohd Norafzal said...

hahaha menyempat ko bro :) nice cara penceritaan ko.hehehe syabas betey :)

Arra Ahmad said...

wooo.senyap2 Ain ya..haha

Saddila said...

membuatkan nafsunya terangsang gittew. haha. kipidap kipidap tepuk3 !

O CIKTEDDY said...

excellent ^_^

^_^ Zaza Nur Iman said...

haha..pandai ht bikin cerita.. :)

Cik Apa Saja said...

wah3...sinetron gitu ~~~ :)

Nyamuk Terbang said...

tudia drama

Selendang Merah said...

wei aku x puas lagi layan cerita ko..best derr...haha...ada part 2 tak? serius best..hehe..

nak sign boleh?

Cikgu Jaja™ said...

kiki..pandai buat cerita yer

anyway menulis dgn menjaga perenggan adalah lebih enak dibaca..

keep it up

Lea Isnawi said...

hehehe...betul tu, blog2 jugak
tanggungjwb jangan dilupa

Miss Butterfly said...

gua tak pandai buat cerita camni >.<





macam perli gua je bab blog n tanggungjawab tu T_T

TiraPengemis said...

amboiii....sukenyeee

Boni JLL3 said...

sangat2 menarik da boom :)

Ain Dzaya said...

sumpah ..saya jatuh cinta dengan selendang merah...ahakz!

Princess Nusy said...

nice story..hehee..Salam jumaat..hepy2 selalu ye.. =)

:: hayati :: said...

singgah sebentar,
sy pn suke blog sm...:)

C i k P i p i T e m b a m said...

hehehe nice story... tak pernah jenguk plak blog selendang merah, ade ek ? haha. terjahhh ! kita ni mmg slow sikit..

Ain Shakirah said...

opsssssssssss ingatkan selendang merah untuk AIN SHAKIRAH ;D kihkihkih

cahaya iman said...

menarik cerita ni.. :)

Aien Not Alien said...

menarik penceritaannya Lan ^_^"

Cik tikah said...

suka blog SM gak :)

cik Kartun said...

CK p0n suke blog SM tuu..santai,omel2 n klakar hehehehe..

btw..Selendang purple utk CK ade tak?? hehehe

Ezad Skytech said...

walaupun rekaan..tapi nampak hidup cerita ni...hee~

> yup..betul tu..boleh je nak berblog..tapi jgn la sampai lupa semuanya..:D

MaYa MustWany said...

walaweh..terbaik la..hihihi
nanti nak lepak blog sm lak.

Cik Nurul said...

romantik sgt jalan citernyee... hihi ;)

AlyNn NyzAa said...

nice story~~ hUhu..
singgAh mAen ngAn tiKus jAp...:D

pelangi sepi said...

singgah ptg..suka blog ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...