Sunday, 22 May 2011

ujiankenapa Mesti Ada Ujian?

di Sekolah ada ujian dan penilaian utk naik kelas...di universiti ada ujian utk mndapat segulung ijazah dan Hidup adalah ujian utk menguji kekuatan jiwa seorang hamba dlm merentasi perjalanan menuju ke sana...

"Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan saja mengatakan 'Kami telah beriman', sedang mereka tidak diuji lagi?" (QS Al Ankabuut : 2)

Ujian... Kadang datang bagaikan palu godam yang menghentam...kadang bagaikn ribut yang memusnahkn harapan...kadang bagaikn ombak membadai jiwa... Kadang berupa beban menggayut di pundak... Kadang pula terasa ada batu besar menekan menyesakkan dada... Dunia seakan gelap bagaikn matahari dilindungi awan kelabu...sperti kesakitan tiada penghujungnya .... 

Kala ujian datang, rasanya diri tak sanggup menanggungnya... Menolehlah ke sekeliling... Lihatlah, ada jiwa lain juga yang diuji olehNya. Dan ia akur padahal ujiannya begitu berat... Melihat ke ujian sendiri ternyata bagai debu saja... Allah memang Maha mengetahui... diberiNya ujian, diberiNya pula kekuatan... Semua sesuai dgn kemampuan hambaNya... lihatlah... Setiap jiwa mendapat soal ujian... Dan setiap jiwa telah disediakan jawaban...soalnya, sudahkah menggali dan mencari jawapan-jawapan dariNya...setiap sesuatu samada buruk atau baik adalah kurniaan...ada hikmah tersembunyi ...yknlah...

Sekolah... bukanlah sekolah jika tanpa ujian... Begitu juga hidup, sebuah sekolah abadi... Ujian adalah sebuah pengharapan....menjadikan jiwa lbh kuat,tabah dan sabar...terhapusnya dosa dan diangkat darjat seseorang hamba di mataNya...

selamat menempuh ujian dgn jiwa yang tenang

Excellence .

5 comments:

hatikubaik@mohdhazlan Dreadlock said...

Kehidupan seharian menyaksikan kita sering kali diuji..Diuji daripada luar dan dalam..atas dan bawah..depan dan belakang..Namun begitu,bilamana kita diuji..Kemana pengaduan kita?Adakah kita suka mengeluh?Adakah acap kali kita menyalahkan Sang Pencipta??

Sedarlah wahai manusia yang hina..Allah menguji kita kerna Allah sayangkan kita..Kerna Allah S.W.T itu penuh dengan sifat Ar-Rahman dan Ar-Rahim..Kerna Allah ingin memasukkan ke dalam syurgaNya..Jom kita baca soalan dan dalil di bawah,agar kita mampu mengerti..

KENAPA AKU DIUJI?
Firman Allah SWT: "Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan: "Kami telah beriman", sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang2 yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang2 yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang2 yang dusta." (QS Al-Ankabut: 2~3)

KENAPA AKU TAK MENDAPAT APA YANG AKU INGINKAN?
Firman Allah SWT: "Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." (QS Al-Baqarah: 216)


KENAPA SANGAT BERAT UJIAN INI?
Firman Allah SWT: "Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
(QS Al-Baqarah: 286)


AKU RASA KECEWA!
Firman Allah SWT: "Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang2 yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang2 yang beriman." (QS Al-Imran: 139)


BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
Firman Allah SWT: "Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaran dan perteguhkanlah kekuatanmu serta patuhlah kamu kepada Allah supaya, kamu beruntung (mencapai kemenangan)." (QS Al-Imran: 200)

Firman Allah SWT lagi: "Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepadaorang-orang yang khusyuk" (QS Al-Baqarah: 45)


APA YANG AKU DAPAT DARI SEMUA INI?
Firman Allah SWT: "Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang2 mukmin, diri, harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka..." (QS At-Taubah: 111)


KEPADA SIAPA AKU MENYANDARKAN HARAPAN?
Firman Allah SWT: "...Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dariNya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal dan Dia memiliki Arasy yang agung." (QS At-Taubah: 129)AKU TAK MAMPU BERTAHAN LAGI!!!!!
Firman Allah SWT: "... ..dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir." (QS Yusuf: 12)

Jadilah kita hamba-NYA yang senantiasa tunduk dan patuh pada syariat-NYA..Bukan manusia yang angkur dan takbur di bumi Allah ini..Nauzubillah min zalik

Moga-moga kita terus berada di dalam redha-NYA..


Amin ya rabbal alamin.

Anonymous said...

tak cukup post ke??? smpai komen p0n berjela post nyew?? :D
btw.. ujian tu satu titik pmbljrn dlm mnilai sesuatu ;)

Bluewendy said...

hadapi ujian dgn senyuman.. =) peace!

Lea Isnawi said...

sama mcm komen CK..hihi

ap2 ujian sebenarnya untuk menguji kita dan menjadikan kita lebih berilmu, matang dan berjaya :)

Cikgu Jaja™ said...

rugi xkena uji.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...