Monday, 24 October 2011

berkahwin bukan untuk satu hari .

Assalamualaikum...

sebelum tido tadi aku godek godek belek FB ...terjumpa lak kat wall member aku dia post skrip ayat suami isteri berkomunikasi bila perkahwinan dah berusia beribu ribu ribu hari..hehe  tarikh kahwin pun dah mula buat2 lupa agaknya....sepatutnya makin lama kahwin makin bertambah sayang la kan...biar manis selalu macam hari pertama...hurm...senyum sorang2 bila aku baca...lawak tapi bermesej penuh makna ...so aku nak share kat sini ...kepada yang telah dan akan berkahwin ambik iktibar ye ...kadang2 ada gak realitinya...hehehe...jom sama2 kita renung renungkan...


Sebelum Tido:
6 minggu: Selamat tido Sayaaang, mimpi indah-2 ya, mmmuach.
6 bulan: Tolong matikan lampu tu, silau aah.
6 tahun: Sana sikit lah… Tido kalau tak mengepit tak bole ker???!
More than 10 years : Tido asing2….laki tido depan tv, bini tido ngan anak2…hahaha


Pakai Toilet:
6 minggu: Tak apa, U masuk ler dulu, I tak kisaaahhhh
6 bulan: Masih lama lagi ke nih?
6 tahun: Brug! brug! brug! (suara pintu digegar), kalau nak bertapa pilah gunung ledang sana!!!Balas 


SMS:
6 minggu: Iye Sayang, jap lagi I sampai rumah. Sayang, I belikan murtabak favourite U ye Sayang..
6 bulan: Trafik jam aah
6 tahun: K..
16 tahun : …………………. (tak balas terus!!!) hehehe….


Dating process:
6 minggu: I love U, I love U, I love U.
6 bulan: Of course I love U.
6 tahun: Iyalah!! kalau I tak cintakan U, buat apa I nikah dengan U???
More Than 10 Years : Buang tebiat ker you ni? Cakap mengarut….


Pulang Kerje:
6 minggu: Sayaaang, I dah balik nih…
6 bulan : I’m BACK!!
6 tahun: Masak apa hari ini??


Hadiah (ulang tahun):
6 minggu: Sayang, I harap U suka cincin yang I beli untuk U ni
6 bulan: I beli lukisan, nampak sesuai dengan suasana ruang tengah
6 tahun: Nih duit, U beli sendirilah apa yg U nak..
More Than 10 Years : Dah tua2 pun nak beli hadiah ker? Mcm budak2 jer..


Telefon:
6 minggu: Baby, ada yang ingin berbual ngan U di telefon nih
6 bulan: Eh… Your call…
6 tahun: WOOIII TELEFON BUNYI TUUUHHH…. ANGKAT AAAAAHHH!!!


Masakan:
6 minggu: Wah, tak sangka I, pandai U masak..Rasa pun sedappp…!! !
6 bulan: Kita makan apa malam ini??
6 tahun: HAH!! LAUK INI LAGI?
10 Than 10 Years : Today balik lambat, I makan kat luar ngan kengkawan…


Memaafkan:
6 minggu: Sudahlah, tak apa, dah pecah pun, nanti kita beli lagi yang lain,eh
6 bulan: Hati-hati, nanti jatuh tuh.
6 tahun: Orang dah bilang berkali-kali pon tak paham!!


Baju baru:
6 minggu: Aduh sayang, U seperti bidadari dengan pakaian itu
6 bulan: Lah… Beli baju baru lagi?
6 tahun: DAH BERAPA RIBU HABIS BELI BAJU TU???


Holiday:
6 minggu: Macam mana kalau kita jalan-jalan ke Amerika atau ke tempat yg U nak honey?
6 bulan: Kita ke Bukit Bintang aje ler… Senang sikit tak perlu naik flight…
6 tahun: JALAN-JALAN? ?? DUDUK RUMAH AJE TAK BOLEH KE? BUANG DUIT JE!


TV:
6 minggu: Baby, kita nak tengok cite apa malam ini?
6 bulan : Sekejap eh, citer bagus ah.
6 tahun: JANGAN TUKAR-2 BOLE TAK ..
More Than 10 Years : X der keje lain ker ....asyik tengok tv jer ..


hurm ....


P/S : Perkahwinan bukan utk sehari ...seminggu...sebulan...setahun...6 tahun...20 tahun ...tapi untuk SEPANJANG HAYAT .....sayangi isteri atau suami anda setulus hati!!!! jadilah seorang suami mithali dan isteri solehah ...semoga jodoh di dunia kekal ke akhirat hendaknya...amin...

Excellence .

82 comments:

Cik Azizah said...

tu la..pas kawen semua kehangatan hilang..harap2 jijah tak la macam tu...huhuhu

SAYA BUKAN SAMDOL said...

hahah sebelum khawin gunug berapi sanggup di daki
lepas khwin lu pikiak la sendiri haha

Nazri Razra said...

hehehhe... Abe dah kawen lama still maintain je romantiknyer..hehehe

Cikgu Idris said...

nice entry..mengingatkan kita yang lupa..

ain dzaya said...

cintailah seseorang tu kerana Allah..sudah tentu cinta itu akan bahagia selamanya =)

aiman fanboy k-pop said...

heeheehee....kebahagiaan rumah tangga semakin pudar.......
kalo camnih,suami p cari bini lain...bini pi cari laki lain...^^

aiman fanboy k-pop said...

heeheehee....kebahagiaan rumah tangga semakin pudar.......
kalo camnih,suami p cari bini lain...bini pi cari laki lain...^^

Diary oF Mine said...

hemmm... biasa ar tu.... bcinta slps kawin la yg sweet... :)

mOoN said...

semoga our marriage berkekalan hingga akhir hayat...insyaALLAH... amin...

Syuxer said...

hahaha..inilah dilema dihadapi oleh pasangan2 yang mendirikan rumahtangga sekian lama..memang benar..perkhawinan adalah selama2nya hehe..hope kita ikut amalan abah mak kita yang masih bahagia hingga sekarang hehe

bella luna said...

amin,semoga aku mampu mebina perkahwinan yang bahagia dan berkekalan sampai ke taman firdausi kelak,.

laskar pelangi said...

nak kahwin sampai syurgaaaa...=)

♛ Dea Arematt ♛ said...

tu la lelaki...:P

hani said...

harap2 tak la mcm tu nti :)

Dila Sarbini said...

yup..sgt pening bila fikir tentang perkahwinan..

Norlida Ramli said...

amin..smoga hbgn suami isteri kekal hingga akhir hayat :)

aJieM_iyMa said...

hop xjadi macam ni.. aminnn....
haa, takut kan orang je eh.. adooooii....

Niza Romli said...

tak! tak! tak! laki kita tak camtu!! ekeke

sis92 said...

memang tu kenyataan..
lagi2 suami..silap2 tambah cawangan lagi
hampeh

Syieda_Joy™ said...

takot nak tawen...@_@

cik bulan said...

mintak2lah kekal kan..amin...^^''


oit2..calon pon tarak..haha.hati punya post la ni..-__-..muehehe

Arisa Arifin said...

haha..lucu laa..sebab manusia mudah berubah :) semoga Allah menganugerahkan kita teman hidup yang sangat memahami ^.^

BiQa HatmiN said...

tanggungjawab kene pikul sampai akhir hayat... jadilah suami or isteri yang bertanggungjawab dan saling mengasihi.. :) baru aman bahagia

Bluewendy said...

sanggup ke kita nak berkongsi hidup ngn org yg kita syg? huhu.. biarlah perkahwinan itu sentiasa ade bibit yg manis sampai ke akhirnya.. jgn pernah ade jemu..=)

EmpayarUtama said...

Asam garam hidup berumahtangga :)

yan_n.i.m said...

hehe... lama3 nih pasangan hidop dah jd cm keperluan bkan nak disyg3 lagi.. eh..? *lec i ckp laa* keh keh keh

Lai Qma said...

haha..
ni la lumrah kutt..
ta sdar p0n,bile da wat cmni bwu nmpk,bt0l jgk an..haha

cikshaツ said...

terbaik!! hargai lah mereka yang melengkapi hidup kita.

Lyana M said...

biasalah.
org yg tak kahwin lg syok buat bnde2 mcm org yg baru kahwin.
:D

♥ MS ♥ said...

HAHAH, realiti, hidup suami isteri, nasib baik,lambat lagi nak kawin, hehehe

nelly said...

ngeri nak kawen ! hahaha

teahh said...

Ohh memula sweet , last-2 macam hangit . huhuhu

aRa ❤ aFiq™ said...

harap ta jdik cmni kawen t.. huuu

Cik tikah said...

kalau perasan, mat salleh kalo makin tua makin romantik. org melayu makin tua makin renggang. hehe.. kalau perasan la.

Badrina Ibtisam said...

Before and baru kwhin mmg sweet gila. But bila dah lama2.. Omg

Azzah said...

harap2 jangan la jadi macam ni

Ashraful Huri said...

mintak simpang lah dr perkara cmnie. huhu =.=""

ch000tz axoera said...

xyahlah kawen kalau camtu heheeh

munirah said...

hahaha seriusly creepyyy owhhh 6 tahun kemudian tuhhhh -..-

munirah said...

hahaha seriusly creepyyy owhhh 6 tahun kemudian tuhhhh -..-

MERAH said...

Salam, menakutkannya kalau jadi macam ni, minta2 dijauhkan.semoga cinta slps perkahwinan tu semakin mekar dari hari ke hari.bukannya semakin padam.huhu.

nurdani said...

saya harap perkahwinan tu lebih mesra,manja gedik2 sama macam bercinta.heheh

miss Fyqa said...

jangan la begitu.. moga sebelum dan selepas kawen sama je. Hehe. :)

Rara. said...

peh,takot plak nak berumah tangga :)

p[A]n[A]d[0]L© said...

ahahha
lawak mmg lawak kalo d baca blk..
but then, its de fact..

Eein Azryn said...

haha. tulah hakikat orang kita sekarang ni.

Safuraa Abdul Rashid said...

hehehehe..suka3..dlu pun pernah terbaca..kehkehkeh..tpi kan kadang2 realiti pun ada gak kan??bila sang suami dah tak seromantik dulu..biasanya..hehehehehehehe..

eira eixora said...

apa2 pun benda ni macam da takleh elak..macam mula2 dapat barang baru lah. mula2 je nak guna syg. lepas tu entah2 tak peduli dah ngan barang yang dulunya baru tu. tul tak?

eira eixora said...
This comment has been removed by the author.
bloghok said...

ramai sekarang kawen sehari

aswadz said...

benda2 gini, baca byk kali pun x bosan. hahaha...

miSpYeja said...

hahah lawak un ade..hhhihih xbusan toi2

miss adell said...

funny but its true.. haha..

aimie amalina said...

kekekeke
sile jgn contohi!
hehehehe

cik fyza said...

sabo je la dgn dialog tu... kesabaran itu perlu dalam alam rumah tangga..

Aien Not Alien said...

kena give anda take sesama antara suamistri kalau nak kekal bahagia selamanya....heeee..

Lieyanna Esmeralda said...

nice... :)

iszieylyanziy said...

memang macam tu lah kan,,,adat,,,

PUtRi said...

biar ayat x manis asalkan dia x pernah abaikan kita. drpd hari2 dok I LOVE U..AISHITERU..tapi makan,pakai kita kena tanggung sendiri.bila dah lama kawin, ada benda yg x payah diucapkan tp masing2 dh faham.Jadi fahamilah pasangan msg2.

izzie izzam said...

uhu! adew jgk erk orng cmnie..aiyak! huhu..tkot nak kawin plak..haha!!

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

mula mula romantik la pastu tah lah .

macam macam

teratai said...

perbandingan yg begitu tepat n jitu sekali ~ beginilah realitinya,tapi beruntunglah pasangan suami-isteri yg dpt mengekalkan kemanisan alam berumahtangga sehingga ke akhir hayat. Semakin lanjut usia perkahwinan kita, semakin getir cabaran yg terpaksa ditempuhi...semoga kita tabah menghadapinya...amin.

Nuriy Arisa said...

entry yg terBAIK!^_^
tue la..bile pkir balik..
tue yg terjadi sekrg..

Adylia Qarissa said...

tak ada sorang pon mengharapkan sesebuah perkahwinan tu pudar...

semoga perkahwinan kita akan mekar sehingga nafas terakhir :D

misTeaRed said...

mantop!!!

CTK said...

huhuhuh...xmo la gini nti kawen..xnk kawen lah..hahaha

hawiz said...

haahaha........kelakar2

El-Janna said...

ni yg rase macam tanak kawen:((

anamizu said...

adeh..moge2 ikatan perkahwinan ku kelak tidak sebegitu..




luv,
cik ana

BlueiceButterfly said...

~semoga bahagia bukan hanya di awal perkahwinan (^_^)

MiMiEy :) said...

nice entry :)

Riya Meera said...

nice :)

Riya Meera said...

nice.. :)

jejarilappysiKEMBAR said...

yg nie kelaka..hahahaha

Azhafizah[フィザ] said...

hope 6minggu tu kekal sampai bile2..>.< sweet kan.

sentuhan ajaib pasutri said...

sensasional

sentuhan ajaib pasutri said...

s e n s a s i o n a l

kak rose said...

ketawe bace entry nie... sangat wat kak rose ilang jap mood sedeh.. best!

Illy Int said...

hope ta mcm ni bila kawin nnti heheheh :)

LykkaMykka said...

best entri ni ^^

Run Away said...

yap...berkahwin utk selamanya...;d...

nur chahaya abadiey said...

stuju sgt.........kawen utk ke akhir hyt.,... thankzz..nice entry..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...