Saturday, 17 September 2011

basikal fixie adalah makhluk yang tiada brek .

Assalamualaikum ...

malam jumaat kemarin aku ronda2 kat pantai batu buruk sempena sambut befday sepupu aku...sepanjang perjalanan aku perhati ada je budak2 belia dan remaja xkira laki2 ke pompuan duk kayuh beskal yang diorang panggil fixie nih ...asal berhenti kat trafik light mesti ada segembolan budak berfixie ni turut berhenti menunggu lampu hijau ...kat pantai lagi la...perghh ...penuh budak2 fixie ni lepak  ..skarang dah ada kumpulan baru kat ganu...'mat beskal'...


bagi aku panaroma malam dengan budak2 berkayuh beskal bermacam2 kaler ni dgn lampu berkelip2 bawah kusyen dan tayar memang happening...trend dan kegilaan baru anak2 muda ni memang baik...di samping lebih jimat ..xyah isi minyak ...korang juga paling mesra alam ...bwk kenderaan xde asap ...hurm .

hobi baru ni memang bagus ...dan lebih berfaedah ...di samping bersosial ...boleh gak menyihatkan badan dgn berkayuh ...satu senaman tu...mana tahu kot2 lepas ni korang boleh jadi cam azizul hasni awang...xpun anuar manan ...haa ...

bagaimana pun beskal2 gak bro ...sis...adik...kakak...tanggungjawab jangan lupa ...tatasusila kena ada ...batas pergaulan kena jaga ...aurat kena tutup ...kang xpasal pasal orang lain pulak eksiden tengok betis kau ...huhu ...

pastu kayuh tu berhati hati ...kayuh dgn berhemah...ikut undang2 jalan raya ...jangan bawak laju sangat...beskal kau tu xde brek...fixed gear ...pedal tetap berkayuh walau berhenti berkayuh...orang teghanu panggil 'spoket mapuh' ...nak berhenti kena tahan dgn kaki kat pedal tu ...nak melintas tengok kiri kanan dulu...beskal kau kan xde signal...ikut kiri je ...jangan gatal2 nak potong memotong berlumba bagai ...bawak elok2 ...hobi dah bagus ...jadi tunjukkan contoh yang baik kepada pengguna jalan raya yang lain ...

sekian ...buat lah sesuatu apapun ...selagi ia tidak menyusahkan orang lain ...itu tidak akan menjadi kesalahan ...BELIA BENCI DADAH .

p/s : Happy birthday Kak ngah ...mekasih belanja aku mekdi ...hehe ...nanti aku ada duit aku belikan kau beskal fixie sebijik ...kau nak kaler ape ...muahhha....

Excellence.

44 comments:

cik bulan said...

nak jugak..bg kak ngah je ke..:P

ape kene belia benci dadah tertibe la..hahaha

cik bulan said...

aik..org fes..:D..*eksaited

Aku Si Pujangga said...

fixie bike ni so cool la.. trend baru remaja.. :)

Ujie said...

ketinggalan zaman sungguh..baru tau ada basikal fixie ni.

uncle hyree said...

kat perlis..ramai jugak puak naik beskal fixie ni ..bermacam beaneka warna..sekali tengok cam rombongan sarkis pulak hahahha ops..terkutuk ..padahal uncle pun ada hahahahha

bella luna said...

bagus nie,kurangkan pencemaran alam tapi asanye gejala merempit semakin berleluasakowt ,merempit ngan beskal lak,.tak penah agy cube naik beskal nie,tapi mcm bahaya je takde brek,.

ORLANDO AHMAD said...

dah lame tak naik beskal..

kpah k-poh said...

kalau kpah naik ni..sure patah...heee

Kay Masingan said...

Ada tengok segmen ringkas pasal ini awal tahun. Memang fixie menjadi kegilaan remaja masa kini..

APAN said...

harap-harap aktiviti berbasikal ni bertahan lama la...sebab takut jadi trend kejap2 je...

ROROI said...

Kalo nak brek kena kayuh berlawanan arah kan? Bukan xde brek,,adaaa...Cuma lain siket

caliph shuriken said...

slalu klau ada event2 besar, geng ni ramai kuar...

Bui Junaidi said...

kalau bui bawak confem masuk parit..wakaka..

blog-tips-kurus said...

senang la tukang buat basikal ni. jimat kos break!!

harrazdani said...

aritu balik kg dah banyak budak pakai beskal ni....tp naik beskal ni kene guna teknik yg betul..terutama ketika nak break.

anamizu said...

owhh 'spoket mapuh' rupenye..
dah tu cane nak break???
guna kaki seret kat jalan tar je ke???? agagagaga~

CTK said...

fixie semakin pOpular...knp xnampk org tua bawak fixie eh


http://khayalan27.blogspot.com/

azah87 said...

Nak beskal fixie gak..yg warna warni..hehehe..

Detective Fiqa said...

basikal tanpa keselamtan..hehehe

nasyitahahmadzaini said...

ush,,baru taw basikal tu xde brek! :)

yen(toka ziizokukuto) said...

hahaha,,,baik betul hati menasihat heheh

aRa ❤ aFiq™ said...

rmai ngat gne pixie an skunk.

i am S!L4H.. said...

hehe. basikal ini mmg smart. yg naik nye tbe2 berubah menjadi kacak. motip???

meaw said...

mak aih! salah satunya adik meaw,dah la umah apartment,takkan letak si budak tu beskal kat bawah,mesti dia letak dalam umah mengelakkan kecurian berlaku,so kesimpulan di sini,buat semak umah je,huhu

Siti Arfah said...

Rse tngin gk nk ade beskal fixie ni, hehe. :D

Bluewendy said...

mkn mekdi sorg2...huhu.. Ustaz Azhar pon nek beskal fixie nih.. smart kot basikal nih, tambah2 agi klu warna biru..=P

Khadijah Nas said...

nice advice! betol jaga aurat masa naik basikal dan motor :)

Abhamz said...

salam, aktiviti yang sihat, selagi tidak dicemari unsur2 maksiat...

ciNdhaDahniEa said...

cumel jek basikal dalam pic tu... mwehehehee

CikHoneyBee said...

suka beskal pixie :) keding keding jew.. haha

afzalsukasuki said...

cantik besikal ni.gantung kat leher pon nampak osom :)

En. Kronik said...

kau memang baek..!

nick dot anis said...

i pon sk basikal ni..tapi tak le nak naik haha

ieyza afieyna said...

kat uitm ni ade ramai dak laki pkai beskal ni...

→![N.I.N.A]!←™ said...

fixie memang best , paling best colornyaa :D
buatlah GA hadiah fixie . hoho gurau2 :p

cik hijau purple VS nur faie said...

teringin nak own satu fixie ni .
hu3 , rase childish pulak ..

Cik tikah said...

rmai sgt budak2 laki suka bnda alah nie. termasuklah adik cik tikah :)

Panggil Aku Han said...

waaa.....i love fixie...huhu...

lynda salim said...

betul ke fixie takde brake ??

Rara. said...

spoket mapuh? haha. kalo dengar bunyi orang bercakap mesti lagi best kan? hahaha.

Run Away said...

waaa...basikal yg santik....;d..tapi belum penah naik basikal...;d

dhiera said...

macam takut je nak naik basikal ni~ tayar die pun macam nipis sgt. grrr

Hanif Idrus Blog said...

sekarang nak kayuh basikal pun tak larat...heheheheh.

haNem said...

haish..lawa, tapi trend jer lebih kot..nanti dah habes trend nie, beskal tersadai:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...