Friday, 23 September 2011

setelah waktu berganjak pergi .

di ruang legar menunggu penerbangan ...seorang gadis cantik tinggi lampai kelihatan sedang menunggu pesawat yang akan membawa dia terbang ke destinasinya ....

kerana masa menunggu yang begitu lama...dia memutuskan untuk membeli sebuah buku untuk di baca ...dia juga membeli sebungkus biskut coklat kegemarannya utk di makan sementara menunggu masa penerbangan tersebut...


dia kemudian duduk di kerusi ruangan menunggu vip...sambil bersandar dia membuka dan membaca buku yang di pegangnya ....

di kerusi sebelah... yang hanya di pisahkan oleh sebuah meja kecil terhidang sebungkus biskut coklat ...duduk pula seorang jejaka yang sedang membaca sebuah majalah ....

si gadis mengambil sekeping biskut dari bungkusan di atas meja ...jejaka itu pun mengambil sekeping juga biskut itu...dia merasa hairan namun hanya mendiamkn diri...dalam hatinya berkata .." hurm...selamba pulak mamat ni ambik biskut aku ...xtahu malu...sepak kang baru tahu...huh !

setiap kali gadis itu mengambil sekeping biskut ...jejaka itu turut melakukan perkara sama sambil tersenyum kepadanya....

perbuatan jejaka itu mengundang perasaan kurang senang dan geram di hatinya.... namun dia hanya menyimpan perasaan itu tanpa sebarang reaksi ...dia terus membaca ......

ketika biskut cuma tinggal hanya sekeping lagi dlm bungkusan itu ...gadis itu berkata lagi dlm hatinya ...."aku nak tengok apa akan berlaku sekarang ..."

tiba2 jejaka tadi dgn selamba mengambil biskut itu dan membelah dua ...dia mengambil separuh dan separuh lagi si di hulurkan kepada si gadis ...sambil tersenyum dia berkata ..." sila lah awak .....

ahhh...ini dah melampau ...detik hati si gadis...rasa kurang senangnya mula memuncak ...lalu dia mengemas barang2 nya ...meninggalkan tempat duduk tersebut tanpa berpaling kepada jejaka tadi...dan berpindah ke ruang berlepas....

masa penerbangan sudah sampai...si gadis telah pun selamat menaiki pesawat ...ketika di dalam pesawat ...dia membuka beg tangan nya utk mengambil kacamatanya ...alangkah terkejutnya dia bila mendapati sebungkus biskut coklat miliknya berada dlm beg tangannya ...masih elok belum di buka ...hah!

huhu...dia merasa menyesal dan malu kepada dirinya sendiri....rasa bersalah terdetik di hatinya ...hurm ...dia fikir biskut yang dimakan enak tadi adalah miliknya ...tapi ternyata BUKAN !!!

tadi dia fikir jejaka tadi telah menceroboh biskut miliknya dan berlaku kurang ajar padanya...sedangkan sebaliknya.... jejaka tadi yang telah membagi biskut dengannya tanpa rasa marah ...terganggu sikit pun...ataupun merasa rugi apa2...

dia sebenarnya yang telah tersalah menceroboh milik orang lain tanpa rasa bersalah tadi ...namun...ahhh tuhan ..." apa yang telah aku lakukan ....kalau lah aku berpeluang berjumpa dengannya sekali lagi ...hurm ...

*****************

kawan !....ada 4 perkara yang xdapat kita raih kembali ....

BATU ...setelah di lempar ....
KATA KATA ...setelah di ucapkan ...
KESEMPATAN ...setelah berlalu ...
WAKTU ...setelah berganjak pergi ....

sekian ...selalu bersangka baik dalam apa jua pun... menerima segala apa pun dengan rasa kasih sayang ...dan bersyukur jika boleh mengembirakan hati orang lain dalam sisa waktu yang masih diberikan....


siapa diri kita sebenarnya ...Assalamualaikum .....

Excellence ...

62 comments:

faizlaster said...

hahah...mende eh???

AIEN NOT ALIEN said...

ye..kata-kata kalau dah dilemparkan...nak ambil balik pun masih terkesan kat hati...

hmmm....

Nazz@Purple said...

ya..perlu didik diri selalu bersangka baik..

anamizu said...

awas!
watch your step :p





dorang akan jumpe balik sbb gurl tu ade TERjatuhkan namecard die..kehkehkeh :P

Panggil Aku Han said...

suke entri ni :)
ada maksud yg tersurat dn tersirat disebalik cerita yg disampaikn..:)

farihamuhamad said...

knape mesti chipsmore???
entry ni mmg bwak kesan yg dalam...
thanx..

simanis said...

huh! best! lomantikkkkk!!!
harap2 dia jumpa semula lelaki tu...dia duk seat sebelah menyebelah dalam flight hehehehe

miratun madihah said...

entry yang ada maksud tersirat,nak chipsmore boleh :P

Fathiah Hamim said...

hmm....renung-renungkan hehe

Titisan Hujan said...

mesej sampai


sentiasa mendidik diri ini supaya bersangka baik

Cik Peanut said...

i found this entry is good. yelah, sometime kiter ni suka sangat bersangka buruk kat orang yang baru kiter kenal. why not, kiter cuba fikir postif. anyway, thankz for this entry, it make me things for a while. ;)

farah hanim said...

alahai
kalo jd permpuan tu dalame p ngorat lelaki tu
punye la baik lelaki tu belah dua biskut tu
hehee

tpi mesj last tu yg menrik :)

farah hanim said...

alahai
kalo jd permpuan tu dalame p ngorat lelaki tu
punye la baik lelaki tu belah dua biskut tu
hehee

tpi mesj last tu yg menrik :)

EKIN said...

incik hatiku baik.. tau tak ini entry best gila. kadang2 kita buat something tapi salahkan orang.. nak menyesal tak guna.

delarocha said...

well, this is the nice one :-)

Yatie Awang said...

kita memang kena selalu bersangka baik pada orang, tapi kena hati2 juga dan kesabaran sangat perlu

Abu Farras said...

Kisah yang menarik sahabat...semoha kita bisa mengambil pelajaran dari kisah di atas.
Terima kasih

aRa ❤ aFiq™ said...

SUKA la entry ni.. t na p wt cmni gak la.. :P

shida'R said...

oeh..tetiba rasa teringin nk mkn biskut chipsmore tu..huhuuu

cik kiwi's said...

hehe. nice lann.best!! macam iklan tb taun dulu sikit..kih kih kih~

adwafarahin said...

nice la! bace byk2 kali kot :)

yen(toka ziizokukuto) said...

wah smart bro,,thankz coz berkongsi,,

zuera said...

btul2..kne sellu bersngke baik...huhuhu

♥Aien Najwa♥ said...

perghh superb!!~~=))..

erm..apela gadis 2..xcek tol2..wat malu jer..laki jer bersikap matang n sentiase berfikiran positive..gud2..

sgt best bce entry awak..

Cik Kasih said...

adoi..ape daa..memalukan btol..
well,krn lidah bdn binasa...^^

Khairil said...

satu kisah yang baik untuk kita ambil iktibarnya...

harrazdani said...

cerita yg menarik bro.....batu yg dilempar dan menyakiti org lain dengan batu itu lagi parah sebenarnya...btw thanks for sharing this story.

yusuflaili said...

Salam;
Kalau aku jadi perempuan tu..baik aku simpan je muka aku dlam handbag bila berjalan...

CTK said...

huhuhuhu...malu sudaaaa...baek gilew laki tuh..sanggup belah dua lagi :D


http://khayalan27.blogspot.com/

Izzaty Ishak said...

Adoih? maluuu gila. Ni mesti ada penyakit nyanyuk muda ni. Ahahahaha

ieyza afieyna said...

haha.. malu je..

nasib pempuan tu x marah jejaka tu kalau tak lagi bertambah malu plus2..

reenapple said...

ohooo.. conclusionnya.. always think positie yerk.. =)

Afiqa Dayana said...

wahh, baiknyee laki tu :)

i am S!L4H.. said...

eh menarik la cite nih...

caliph shuriken said...

bca smbil tsenyum ^^

PeRmAtA bIrU said...

betul tu... batu jika dilempar belum tentu kita dapat lihat batu yang sama lagi sekali..namun masih boleh memiliki.. tapi mana mungkin untuk memiliki kata2 yang terlepas, kesempatan yang berlalu dan waktu yang pergi... hurm...

Gayahspears said...

menarik cerita ni...
bestnya kalau dapat laki sebegitu :)

kpah k-poh said...

alaaa...sbb gadis tu cun jer..kalau akak ler yg makan beskut tu..mesti dah kena sound...

Rojak Punya said...

apakah? entahlah!

Cik Azizah said...

bestlah....ada mesej yg tersembunyi yg cuba di sampaikan utk di jadikan iktibar :D

cikguden said...

entri penuh makna.

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

suke lah entri nie

penuh bermakna . selalulah bersangka baik .

:)

gadis oren said...

bezz gila entry nie :)

budakijaupendek said...

nice entry (:
sy suka.
bawa mesej.

syafiqakarim said...

penuh makna

Miss A said...

kalau aku jadi perempuan tu, memang aku nak carik balik mamat tu mintak maaf.. smbil explain kenapa aku buat muka tak malu makan biskut dia suka hati.. haha

Ini Kisah Tia said...

nasib baik perempuan tu tak buka mulut dan direct sound dekat lelaki tu kan . kalau tak , mesti lagi malu ..

harrazdani said...

suka citer ni bro....perlu lebih berhati2 jangan cepat beranggapan buruk pada orang lain.

Myera Nyera said...

like like like like ^^,

Mimi Marilyn said...

bermanfaat .

Mimi Marilyn said...

bermanfaat .

milo said...

cam best je..ada sambungan tak?? hehe..

Ezad Skytech said...

hee..nasib naik si perempuan tu tak serang laki tu..kalau tak mesti malu habis da...

nick dot anis said...

please mention lelaki tu ensem ke x??hahahhaha

Green Apple said...

baiknya dia tu.. sikit pon tak marah...
sigadis tu, agaknya perasan je lebih kot... hahahha

naiemah_ramli said...

mmng nyesal la kn pompuan tu...punya baek laki tu..hihihi

izzahdegreat said...

bgs entry ni...jgnle kite suke judge org xtentu psal...kesian lelaki tu hehe

jehanfrhin said...

tersenyum baca citer nie.. =)
hurmm.. nsib la dia tak tengking mamat tu.. kalo tak, xpasal2 dpt malu free jer..

A retarded kitty said...

mesti malu gila perempuan ni

Allya Syahirah Riff said...

hahaha kesian permpuan tu. :)

Cik Lin said...

terliur plk aku tgk bskut 2. huhuh

ezzyra said...

nice entry...sgt mmberi kesan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...