Monday, 15 August 2011

Budak Ganu cakap kolumpo .

Assalamualaikum .


Ayat2 budak ganu bila cuba bercakap bahasa kolumpo ...

1. Semalan tidur tak pasang ubat nyamak. Habis merah-merah badan kena kentit nyamak
2. Eeee...banyaknya nyamak. Beberong
3. Banyaknya... pasu kat sini. Bercotet aret.
4. Nak fotostat kertas ni dua helai. Nak selalu...
5. Saje je nak gerak sampah ni. Daun-daun berkuban anyaa.
6. Aku pelankun dengan centon ni karang, bengkok combon ...
7. Kenapa tak royak aku awal-awal .. sentok karun pa..
8. Cuba buat lari baldi tu sekejap
9. Dahi aku bincut terlanggar pintu

10.mintak rokak sekotak. colok selalu ...
11.awak jangan nak susup la..saya tahu dah .
20.Jemputlah ranggoh ye, jangan malu malu..
21.sila lah makan ..saya dah kenyang pedal la .
22.Kamu serenme ni nyen-nyes sungguh la..
23.saya dah balik kampung semarin lagi .
24.saya tidak tahu setarang barah ...tobak pun tak tipu .
25.acu cuba tera tes sekali. saya nak tengok .
26.panas berdering hari ini...rasa macam nak pecoh kepala ...
27.laju berda'ah lalu awak bawak motor...sampai tergolek masuk dalam rak ..
28.padan muke awk ..tak dengar kata sangat tekpom .
 
TERENGGANU ...negeri cantik .budaya menarik .orang baik .....


sekian dari aku budak ganu ...i m so proud ...


P/S : sebahagian drp ayat2 di atas aku rembat drp wall FB member aku ...


Excellence!



58 comments:

Etong said...

cuba try ckp sabah la laaan :)

PeRmAtA bIrU said...

huhu.. x faham la.. hahahahah

ekmal said...

rindu roomate time diploma dulu, dia la yg byk ajar bahasa tganu ni..hehe

Nadirah Abdul Mubin said...

kecek kelate laaaaaaa

Cik Ca'ah said...

hat yang nombor 22 tu tak paham langsung makna dia. yang lain tu blh gak teka2. huhuhu

mr.dinie said...

haha..lawakk wlaupon certain word 2 x pham..

laskar pelangi said...

AHAHAHA ;D

rasa nak terguling2 baca ayat2 tu semua^^

rindu plak zaman muda mudi.habiskan masa dekat 3 tahun kat negeri ganung..;) best dengar bahasa ganung yg pekat2! rindu jugak nak makan keropok lekor.auwww! sedapnyaaa=)

Bluewendy said...

hebak ahh awop op.. org ganu meme baek2..!! ehehehhee=)

myhatiku said...

tak sempat dok dang..:D

anamizu said...

hehe kelakor slalu =P

*ok cik ana tak reti ckp ganu..hehe

Alip Apai said...

bila bdk kedah cuba tiru org ganu ckp kl..

double pening!

FarHa said...

opss pertama kali singgah~

muhahah ekcely sy org ganu~ gile gelak bc sebab makcik sy ckp kolumpo in terengganu version, memang jd g2...hahhaha

dak eina said...

pesen nak cakak kolumpo gtu. cakak ganung sudoh.. hik3

Nurul Iman Rosman said...

HAHAHA!

macam2 betol lah :D

myra yusreena said...

huhu..same je bnyik cm ganu2 gak..hoho

Cik Bell said...

haha..bell rmai member ganu kat skola dlu..perghh..usah ckp.klu dah jumpa geng..melOngo..phm sikit2 je..sjak tu start kamus ganu.HAHA.Nampak menarik blja byk bahasa negeri di Msia ;)

amir aizat said...

org ganu mmg baik2 pun,haha

AesyaZealous said...

aku xpaham..bahaha

Tokei Kedai said...

mankete - kah kah kah kah mung buat entry mende pagi2 ni, kelakar abih gamokkk eheheh

sergeant keroro said...

haha, aku orang ganu gak. banggo weh. XD

Ujie said...

suka terengganu sbb eco-tourism nya...

jaya jr said...

haha..mu kelah,mu kelah

Lea IsNaw! said...

proud to be Ganurian jugak

hehehe

syErAh said...

aku anak ganu gak! haha

gelepor suke bile bace ayat2 kat atas.

XD

Princess Nusy said...

hahaha...sabor jela..org ganu ckp kl mmg jd bolok..hehe..nice entry.. =))

Nur Zalfa Afra said...

dalam banyak-banyak sentence kat situ, sentence mana yang aku tak paham?? semua!! kecuali bahasa melayu standard..haha

susah gak an terengganu ni

KeChIk yg comey said...

wahahaha...
nak bila kertas nei?
nak selalu..
sama macam kelate..^^

simanis said...

SEY TOKKKK KARUNGGGGGG OKKKK...akakakakka

Aku Afzal said...

seyes bro aku tak paham.ko kena buat kelas ni.aku bayar lebih.haha

♥Aien Najwa♥ said...

kuang2 !!!
ape2 pon lidah terengganu enggak bisa di ubah deeeeeyhhh kepetahannyaaaaaa..hehehe.=))

emy zulaiha said...

haha banyak term yg emy tak berape nak paham.hehe =) salam ramadhan ye!

faizlaster said...

bongek....glepor aku bace...weh..pinjam entri nih...nk wak masuk lam blog aku lop...leh??

cunndaa said...

tak de penggunaan 'g' kat blakang..
mcm dialek klantan je nih..
kahkahkah

Gadis Butterfly said...

macam sweet je dengar....
org ganu cakap kl...
cube try cakap jawa lak....hihihi...

nur intan hazirah said...

hahahahaha nice joke...but penah jd tul benda nie...mmg lawakkkk penh jd part fotostat tue...dier mintak nak selalu..tercengang dak jaga mesin tue hahaha

mizmarmalade said...

Aiceceh... konpius sye, berbelit2.. hehe ;)

hzyr; said...

ala,TENGGANU KITO:)

chenthagila said...

ambe pong orang ganu! :) kemah keming!

EKIN said...

betul ke macam ni? lawak gila. serius lawak.. pelik je bunyi. ~

reza al-razi said...

Da mcm bunyi Sabah je.. ;-)

budakijaupendek said...

hehe. nice la.
nasib sy faham :)

buyat(bebola tomato) said...

hahaha btol2. loghat kalau dah terbese, susah nak cakap bahasa luor

i am S!L4H.. said...

hehe. mcm ni ke. adehh
x phm. heee

Wanie said...

slang tu still ade walaupun ckp KL ye..hehe..ikut lidah orang tu gak la..ade je org negeri pantai timur ckp KL, x dgr bunyi slang kelate/ganu diorang..

Queen F said...

yay! aku bangga jugak jadi orang ganung, walaupon orang selalu kata aku bukan orang terengganu.. :|

missomachos said...

Berat nanang sek ning.

Nightroad said...

rasenya ap jd bler dua org berbicara. 1 ckp kelate, 1 ckp jawe...last2x dua x phm...ha3

haiza aryani ilyas said...

oh budak tganu ke..??hehe

Ini Kisah Tia said...

ayah Tia orang Terengganu . serius Tia suka orang oyak bahasa ganu . beh weh ! :)

ina said...

sy tak paham..huhu

cikguden said...

kemah sek ganu kite

Sarah Mohd Saleh said...

sgt besh baljo bhs tganu n kelatan nih.tp pening pale den nk phm mereka royak gapo.hauhahah.*mcmsalah jek

ArulchelseA said...

dok rok cetong aku baca ni bro.. kih kih kih

alif haris said...

hahaha .. jadi lawok .. :D

TiraTaec0oL said...

hahaha....hebak demo...

Xavi De said...

haha..baca entry ni wat pakcik rindu kat member2 kt Tganu...
enteh bila pula akan ketemu...

fiLfiL said...

tak berapa nak phm ;)

syira syah said...

haha!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...