Friday, 5 August 2011

nasik minyak berharga 15000 rupiah .

Assalamualaikum .

Hari ini di bazar ramadhan...situasi aku tgh usha2 makanan utk berbuka...nampak gerai kakak tu nasi minyak dia macam best...nak satu kak ...lauk daging ...nah dik ...berapa ringgit kak ...5 ringgit ...uishh ...biar betul ...semalam aku beli 3 inggit 50 posen je ...lauk sama gak ...mmm ...suka suki hati kau je erk naik kan harga ...xpe lah ...aku bayar ...esok kompen aku xbeli dah kat kau ...huhuh ...

mentang2 bulan puasa ...kau ambik kesempatan erk ...naik kan harga sesuka hati ...sepatutnya bulan mulia ni la nak berniaga sambil beramal...harga biar berpatutan la ...kalu lagi rendah lagi bagus ...dapat pahala tu...ni lompat tikam pun dah 2 hengget sebungkus ...apa kes ...huh

gambar hiasan|google

kepada peniaga2 bazar ramadhan yang mencekik darah ...tolong lah berniaga dengan berhemah ...jangan pentingkan keuntungan sahaja ...tolong fikirkan tentang orang lain ...mungkin ada yang rasa 5 ringgit tu xmahal ...tapi masih ramai yang xmampu ...kalau mampu diorang xbeli kat bazar ...baik berbuka kat bistro...xpun kat hotel terus  ...huhuhu

kepada yang berbelanja kat bazar termasuk aku ...berbelanja lah dgn berhemah ...belanja apa yang perlu sahaja ...jangan berbelanja mengikut hawa nafsu...elakkan pembaziran...kalau rasa mahal ...cari kat tempat lbh murah ...pilih alternatif terbaik ...masih ada makcik2 yang jual nasik minyak dgn harga murah ...aku tabik peniaga2 macam ni ...sambil berniaga sambil bersedekah ...kan cantik tu...untung di dunia dan untung di akhirat ...insaallah .

kita xboleh mengubah situasi tapi kita boleh mengubah diri kita ...dengan mengubah diri insaallah keadaan akan berubah ...berjimat cermatlah ketika mereka sedang mengejar keuntungan dunia semata mata...semoga ramadhan ini menjadikan kita hamba yang bersyukur dan lebih prihatin kepada orang lain ...

sekian ...selamat berbuka semua ...terima kasih krn membaca .

Excellence!



56 comments:

misspurple said...

nsa kalo dah g bazar memng rambang mata :(

simanis said...

mahal giler 5 riya...!
mase ni lah diaorang nak pulun abis2 an...lepas pose xdok doh laa...

esok mari rumah saya yer...saya bikin nasi minyak ayam merah dan acar nenas...hehe

Amy Syaquena said...

salam kenal dan selamat berbuka puasa, amy singgah sini dan follow , jemput ke belog amy.ada contest sedang berlangsung ,menangi fridge magnet , hamper dan cederahati dari Sinar Raudah..

op anaz said...

Tu la...nak cari untung pun agak2 la...hehe

TYNTHA LANA said...

Lan..jauh bezanya 3.50 sen ngan 5 hengget T___T awat tak sound ja?hehehe

Masalah makan lauk bercampur selalunya macam tu..harga susah nak standard..lagi2 yg kira tu, lain2 org..

Berhemah ya lan.. nak suh lan masak..macam tak termasak,hak3. gelak jahat lak,hehehe. Urm..apapun..nikmatilah wktu berbuka dengan serba sederhana.. :)

Tasha said...

skrg mmg,mcm ade yg melampau2 dah..diorg masak ala kadar je pun..prefer masak la,bzr gi bazar,skali skala xpe...

ney said...

peniaga ni nak cari duet raye lebih kowt~

Cik Azizah said...

melampau cekik darah tu.. tak berkat lah perniagaan dia kalau org myumpah2..

Cik Ca'ah said...

kena ingat muka makcik2 yg jual nasi murah2. hehe. nnt takpayah nak beli kat org len,kang mahal plak

faRHa@miSS Vio said...

jauh bezanye tuh.... bulan p0se sbar je la... lpas nih masak sndri je ...huhu ^_^

kotak bulat said...

emm..td kb beli kuih.. cakp nk seringgit..
dia kata kuih satu 40sen! mahal betul..

Wanie said...

menyelerakan tgk gambar ni..huhu

tadi beli nasik kerabu pn harga rm5..mahal ok..

Aida Omar said...

uittt...dari rm3.50 sampai rm5.00 cekik darah betul peniaga tu..

feza said...

mahal nya sampai rm5. mmg ambil kesempatan betul ni

Jiejah Gorjes said...

daging mahal laaa huhuhu

liya alia said...

makaihhh.. mahalnya..tayah beli dah lepas ni.. tunggu makan kat rumah kenduri jelahh nanti.. hihi

kisah gadis stay up late said...

kt bazaar mane ni??knpem xmau pergi jgak beli kt situ...hahhaha :DD

Lenny n Co said...

akak beli 2 lauk jer 10 henget ko dik..T__________T

HAZWAN17 said...

nak berniaga kena lah jujur kan...

dhiera said...

uish, tak beragak nak letak harga~ rm5 tu tetap besar nilai ye..

Cik Gee said...

x ke mane ye gerai tu law jual mahal2 camtu.. *wah jaat ye mulut i.. hehe..*

Cik Kasut said...

sekarang nie mahal sangat. nak beli pun pk 2 3x.kat sni pun air tebu 1 jag rm3.50...giler kentang arkan..

Green Apple said...

melampau tu... biar betul...

kak lang said...

arrrgghhh...terliur sudah~

Cik Jingga said...

mak masak lagi sedap dari yang kat bazaar.. hohohhoho...

Lea IsNaw! said...

rm5? gile ah
dah boikot kedai die tuh

Afiq Din said...

smlm aku beli roti jala...
5 keping rm3 wooo...
cekik darah tol

orang muo said...

seorg peniaga di bazar ramadhan di muo jual murtabak saje blh mengaut keuntungan sehingga RM15 ribu maaa. percaya x?..itulah hakikatnya

♥Aien Najwa♥ said...

mcm2 la peniage niy erk..
kalo kene kt aien, sekali 2je aieN g..=)

ArulchelseA said...

skang mahal2 belaka..cuak nak beli..2ringit 5..kih kih

Aku Afzal said...

btol2.lan ko bukak je la gerai sendiri.jual murah2 je.kompom hari2 aku datang beli.haha

aleen aiden said...

pergh..ini sebenar2 kejadian ke?kuang hasam betul..huhuh

Pink Diva™ said...

terlebih sudah tue peniaga pai RM5..
bagi murah sikit lah ..pok nak untung jew....

P/S : komen tutup sbelah mata..hahah!!

el said...

x sempat lg nak terjah pasar ramadan (param)...msk je kt umah ..xdelah penin nak beli ape nti kt param tu..tp yelah dgau kata kuih seconit tu pun 5 kupang..adooii pas2..bila mkn adoiiii indah kabar dr rupa..mmg amek kesempatan betul lah derang ni..nak niaga..niagalah secara ikhlas...teruk tul pagai

cikguden said...

lapar weii...dugaan

Cinta Misteri said...

OK lah tue 5 hengget...
Nasi minyak ni ala2 beriani jugak. Kat JB beriani paling murah pown 6 hengget, da tue sampai 7 hengget seteng.

Agak2 ada tak org nk jamu makan nasi minyak bulan2 puasa nih?

Rain said...

tapi kan, kalau mahal rasa dia sedap ok lagi, ni yang mahal then rasa dia mcm xda rasa je, huh. smbil mkn smbil nyumpah... (terbaca pengalaman blogger, xingt nama)

zati embong said...

bazar mana yg jual smpai rm5?kat ganu ke? report phak berkenaan la cm2.

iefa ujang said...

mahal giler!!!sma je mcm harga nasi hujan panas yg iefa bli..grrrr

Memey Baharom said...

sedap gileeeeeeeeeeeeeewwwwwwwwwwwww makanan nie !!!!

Jasman said...

aku tak sempat lg g bazar...

ILA HonEyBuNNy said...

ish...

kalau rm 5 tu..boleh beli kueh n nasi ayam lain lak tau...mmg mahai la..

xpyh p dah gerai tu erk..ehehhe

syafiqakarim said...

time2 ni lah byk peniaga menipu.
bajet lah mcm masak sedap sgt dan
bajetlah mcm semua kebuluq nak p beli
ada tu harga mmg..ya allah...
tp rasa..zzzz.xphm2.

shahira :) said...

sokong 100%. depa ni suka amek kesempatan time2 ramadhan ni. apa slh nya lau bersedkah sikit kan time bulan pose ni. dpt pahale..hehee :)

Pesona Algebra said...

mahalnye awak

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

mmg ta bgus weyh, kalau akulah kan..aku bla, takyah byr then cari kedai lain...abeh cite, bg pengajaran kt makcik bazar tuh..biar dia sentap..

Umie Artoqiemie said...

cekik darohh T.T

shida'R said...

oh org tu rambang mata yer hehe,,biasa la manusia hehe ^_^

cik husna said...

da seminggu puasa, petang ni baru plan nak g jejak bazar ramdhan tasik permaisuri :)

hatikubaik|mohdhazlan Dreadlock said...

:)terima kasih semua .

pasni kalu g bazar ..hati2 k ...jgn sapa borong habis satu bazar ..haha


excellence!

Anak Wak Mail said...

naik banyak betul!,,xpe2 sedekah je kat mak cik tu..hehe..=)

Nizam Ijam said...

lapa la pulak..hehe

stellaizz said...

mahal mmg mahal....sekarang asal boleh wat bisnes belasah ajerrr..yg x pandai pon buat2 pandai.........

alif haris said...

papepon nasi minyak tu sedap haha :)

family of fur said...

biasala ni ble pose.. sume naik arge.. aritu fof pon kne gak.. beli lauk rm3.. tp lauknye.. mak aih.. ciput gler2.. cm beli singgit.. ble tny blk, akk tu dgn muke kereknya menjwb.. "yela.. 3 hinggitla ni."
geram je eden dongar ni hah..
terus xbeli da dari org tu.. kedek btl..

family of fur said...

biasala ni ble pose.. sume naik arge.. aritu fof pon kne gak.. beli lauk rm3.. tp lauknye.. mak aih.. ciput gler2.. cm beli singgit.. ble tny blk, akk tu dgn muke kereknya menjwb.. "yela.. 3 hinggitla ni."
geram je eden dongar ni hah..
terus xbeli da dari org tu.. kedek btl..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...