Tuesday, 23 August 2011

JOM HULURKAN SUMBANGAN UNTUK TABUNG KEMANUSIAAN SOMALIA .

Assalamualaikum dan salam ramadhan .

ketika kita menikmati juadah berbuka puasa yang  begitu enak ...ada saudara kita nun jauh di bumi Somalia sedang di landa krisis kebuluran begitu teruk ...negara afrika itu kini sedang mengalami musim kemarau panjang yang memusnahkan tanaman dan ternakan mereka ...mereka mengharapkan bantuan seluruh penduduk dunia utk mendapatkan bekalan makanan...air bersih ...kesihatan serta projek sosial seperti pendidikan dan kekeluargaan .

Di atas rasa keprihatinan itu aku menyeru seluruh rakyat malaysia dan dunia utk menghulurkan sumbangan kepada TABUNG KEMANUSIAAN SOMALIA yang di anjurkan oleh Islamic Relief Malaysia (IRM) .



Sumbangan ikhlas boleh di salurkan di atas nama "Islamic Relief Malaysia" di akaun Maybank 562142708704 atau akaun CIMB 12590000804058 atau KE LAMAN WEB INI .

bersyukur lah dgn apa yang telah kita nikmati di negara kita hari ini ...kita mungkin berbuka dgn hanya segelas air kosong tapi di somalia ada yang sanggup meminum air kencing lembu utk meneruskan hidup ...nauzubillah ...

Jom hulurkan bantuan sekadar termampu ...tangan yang memberi dgn ikhlas akan mendapat kemuliaan di sisi Allah ...insaallah ...

Aku sokong sepenuhnya kempen mengutip dana utk tabung kemanusiaan somalia ini ...bersama lah kita berkongsi dunia yang aman ...peace!

sekian...selamat berbuka puasa utk hari ke 23 ...

Excellence!


19 comments:

Cik Kuntum said...

Alhamdulillah sukanya hati melihat keperihatinan rakan2 blogger... semoga Allah membalas budi baik kalian..

aRa ❤ aFiq™ said...

cday tgk mereka..

fiq said...

:) semoga mereka menjadi orang yang paling bahagia amin :)

uncle hyree said...

uncle ada tengok satu dokumentari ..kat dalam tenet..lupa lah laman mana..sedih giler...sampaikan budak duduk belakang bontot lembu tunggu tahi untuk dimakan ...sebak..uncle tak sanggup nak tengok

cik aisha said...

yang susah jgn dilupakan...hidup kita jauh lebih baik dari mereka..alhamdulillah..

Fadzli Amir said...

Salam kenal...
bagus...kena betul2 menghayati erti ramadan selain berbakti kepada mereka...

Shiela Latif said...

terima kasih berkongsi maklumat ya dik :)

Miz Novexx said...

kesian tengok keadaan rakyat somalia ni, semoga bantuan yang dihulur mampu memberi senyuman kepada mereka

aiNa yaZiD said...

sedih dan kesian tgk keadaan mereka di Somalia. mudah-mudahan bantuan yang di berikan mampu meringankan beban dan penderitaan mereka. Bersyukur la, negara kita tak pernah menghadapi krisis seperti ini. Alhamdulillah..

M.E Z.A.F.I.R.A.H said...

kita yang dk kat Malaysia ni patut bersyukur...sesusah2 kita ni pon, xde la sesusah mereka di Somalia...

stellaizz said...

sob sob sedey tgk mereka...sentiasa bersyukur

cik bulan said...

huhu..org kite puah mmbazir.tetambah bebulan posa ni.padahal kat sane org xckp makan..*hurm~

putry arisa said...

sedihnye...
sedangkan kita bersenang2gan disini...
ya Allah.. berkatilah hidup mereka..
dan tabahkan hati mereka..amin =)

Izahir Bin Anuar said...

beruntungnya kita duduk dekat Malaysia . tapi itu pun asyik merungut , seboleh boleh nak cari makanan yang lebih sedap ....

zaty said...

dorg berpuase n berbuke dgn serba serbi kekurngn...kte ptt bersyukur :)

alif haris said...

jadilah blogger yg prihatin :)
hehe

Nur Aizureen Md Zahir said...

i really hope moga ada sinar baru dlm kehidupan rakyat somalia & mana2 insan yg serba kekurangan / daif..
sedih sgt tgk depa cmtu..naseb tak terbela..
aku rasa nk letak je kaki aku kt muka orang-kaya-tamak-harta-yg-lgsung-tak-kesian-dan-prihatin for those who need help..

roha said...

Insaf...sesusah2nya kita kat Malaysia ni, ada lagi org yang lebig susah... Janganla membazir makanan..ingat mereka yang kelaparan...

MissSyaz said...

Derma dan doa. Senjata kita. Walau tak seberapa, besar ertinya bagi mereka. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...