Thursday, 28 July 2011

hati seekor rama2 maharaja .

Assalamulaikum ..Bismillahirahmanirahim ....

Dugaan dan halangan datang bertimpa timpa ...seperti buih di lautan ...setiap hari ada sahaja sesuatu yang menyemakkan kepala ...dah x sanggup rasanya menanggung bebanan ini ...seperti memikul batu besar 1000 kilogram beratnya di bahu kecil ini...ya Allah ...kenapa aku terus di duga ? xsayangkah Kau lagi kepada ku tuhan ? ...

kisah rama2 maharaja .

rama2 paling cantik di dunia ...dengan rupa dan warna yang menawan...mempunyai sepasang kepak yang besar dan cantik ...nampak gah dan anggun ...dia berupaya terbang tinggi dan laju membelah angin ...di katakan juga rama2 ini mempunyai jangka hayat hidup yang lebih panjang drp rama2 biasa...hebat sekali ciptaan Allah ..

bagaimana rama2 ini boleh menjadi begitu hebat ?...jawapannya adalah dia telah melalui proses kelahiran yang begitu menyeksakan dan menyakitkan utk meneruskan kelangsungan hidup ...

satu hari ada seorang budak menemui seekor rama2 sedang berusaha utk keluar daripada pembukaan kecil satu kepompong ...dia memerhati bagaimana rama2 tersebut memerah keringat cuba meloloskan diri drp kepompong tersebut ...setelah berjam jam dia mendapati seolah olah rama2 itu xkan dapat mengeluarkan dirinya dengan sendiri ...lalu dia pun mengambil gunting dan mengunting kepompong tersebut agar senang rama2 tadi keluar ...dan budak itu trs memerhati ...apa yang berlaku?

memang rama2 itu dapat keluar dgn mudah ...tapi badannya menjadi bengkak dan sayapnya lemah ...dia tidak mampu mengembangkan sayapnya utk terbang ...hanya mampu merayap perlahan2 ...dan xlama selepas itu ia mati ...kenapa begitu ?

krn sebenarnya kelahiran yang menyukarkan itu adalah proses normal bagi seekor rama2 maharaja utk menghasilkan sejenis bendalir yang memberi  kekuatan kepada sayapnya utk terbang ...dia memerlukan bendalir tersebut utk hidup lebih lama ...begitulah perjuangan hidup seekor rama2 utk menjadi hebat ...kesanggupan melalui kesakitan utk menemui sebuah kelangsungan hidup ...TAMAT 

sekadar  gambar hiasan|google

Bagaimana dengan kita ?

tanpa kita sedar sebenarnya setiap halangan itu adalah bertujuan utk menjadikan diri kita lbh tabah... kuat dan bersemangat utk dapatkan sesuatu ...memang tidak mudah ...tapi perlukah kita berputus asa ..atau pun menunggu sesuatu keajaiban akan berlaku ...seperti menunggu bulan jatuh ke riba ...pertolongan itu hanya milik Allah ...dan Allah hanya akan memberi pertolongan kpd mereka yang bersungguh2 dalam mengejar sesuatu impian...

Jangan terus bersedih jika hari ini kita mengalami kesukaran hidup ...kadang2 itu adalah peluang utk kita bermula dgn lbh kuat ...kita lebih banyak belajar ...dan trs berusaha lbh gigih...anggap kesukaran itu sbg cabaran hidup ...kerana hidup ini adalah perjuangan ...dan kita perlu berjuang utk nya ...tanpa cabaran hidup ini lumpuh dan tiada apa2 makna.

Untuk aku ...hidup ini adalah proses pembelajaran berpanjangan ...setiap sesuatu yang berlaku ada benda yang ingin disampaikan ...hikmah Allah itu sangat luas ...Allah sengaja memberikan dugaan kepada hamba yang Dia sayang ...krn mahu melihat sejauh mana hambanya itu trs beriman padaNya...dan Allah itu maha adil...Dia xakan membebani di luar kemampuan hambaNya...semoga kita terus tabah ...terus belajar ...terus berusaha ...dan terus BERTAWAKAL kpd Allah ...

mulakan setiap hari sebagai hari yang baru ...dan jalani hidup dgn senyuman walau sekuat manapun cabarannya...never say no! 

sekian ...trm kasih krn membaca .

p/s: cerita ini aku adaptasi drp satu sesi seminar membina kekuatan diri yang pernah aku hadiri setahun yang lalu .

Excellence .





35 comments:

PeRmAtA bIrU said...

benar sekali... kadang2 kita meminta Allah berikan kita kesenangan... lalu Allah berikan kita jalan mencari rezeki, kita minta pula dia berikan kita kesetiaan, lalu diduganya kita dengan kecurangan... Allah itu maha adil lagi bijaksana... dia memberi sesuatu yang perit buat kita, untuk kita kuat melalui hari yang bahagia... begitu besar nikmat Allah.. subhanAllah...

cik pip said...

wah dasat ye..baru tahu ni..thanx kongsi :P

jom join contest saya :P

simanis said...

Bila stress dan sedih, saya jarang senyum...

atau memang saya susah senyum??? erkk??? lupe dah...akakaka

Aku Afzal said...

ye bro.entry2 ko banyak beri panduan dan bimbingan disebalik cerita yang ko sampaikan.aku suka :) good job :)

Ujie said...

betul..kegagalan adalah titik tolak kepada sebuah kejayaan.

tidak mungkin kita dinobatkan sebagai juara, jika belum diuji!

Ahmad Yasir said...

Nice...saya suka entry mcm ni..
terima kasih..pagi2 lagi saya dapat motivasi mcm ni...
alhamdulillah..=) tq bro..

Asyieq-iN Rkey said...

nice entry..betoi tu...kepayahan leh membentuk kita menjadi lebih baek

Khairol Ikhwan said...

la tahzan ..



erm,, nanti aku wat satu entri cara nak bermain2 dengan SEO,, aku pun baru belajar jer..

even SEO ko sikit, tapi UV ko tinggi,, huhuhu harus belajar lebih gigih ni.. tunjuk ajar ku sifu =D

stellaizz said...

nice......stella suka entry nie :)

langit biru said...

As'slm..when i was in standard 6 (UPSR) n form 3 (PMR) result x berapa ok then kene marah ngn parents..zu menangis dlm toilet and i keep on blaming my self 'kenapa la aku ni bodoh sngt sedangkan semua aku dah buat' form 4 zu dpt offer msk sek teknik ambik mechanical (mmg payah)result exam mmg x berapa ok, zu down tahap maximum dan nk quit je..thank god my best friends kasi advised die kata 'tuhan lebih tengok usaha kita dari result' klw result ok it just a bonus..dari situ zu try bangun dan Alhamdulillah result SPM x lah cemerlang tapi boleh la nk kasi parents bangga..
the point is 'keep on trying even benda tu ssh InsyaALLAH kita akn dpt satisfaction'..keep smiling :)

arieshadi said...

Nikamti halanganya, nikmati prosesnya, nikmati perjalananya saya yakin hasilnya pasti akan lebih berarti .

tiefazatie said...

tq 4 sharing..=)

kak lang said...

suka en3 nih, bek hatinya shre

wadud@duad said...

best2.. :)

Siti Aziz said...

suka entry ini....time kasih kerana memberi nasihat kepada mek tie secara tak langsung.... ^_^

Aida Omar said...

cabaran, kegagalan, dugaan dalam hidup yang mengajar kita lebih matang dari sebelumnya..

syaz@rozelt said...

memang x de jalan mudah dalam hidup nie..bila Allah dah takdirkan kita perlu berusaha dalam hidup nie..so berusaha la..takdir kita sudah tertulis..thanks diatas ingatan..best en3 nie~

Cik Ca'ah said...

susah sebelum senang. ;)

Terbelog said...

info baru ni bro :)
boleh jd pakar motivasi

sis eiyan azian said...

definitely true :)

kotak bulat said...

suka entri ni dan kisah tu... entri ni pnjg tapi kb leh baca smpai abis..heheheh...
panduan untuk kita supaya jd lebih bersyukur dan lebih tenang menghadapi ujian dari Allah

misyamissyou said...

informative! motivasi yg baik! :D

Miz Novexx said...

saya suka sangat entri ni.... :)

misspurple said...

betoi2..kdg2 kita rasa kita lemah tpi sbnarnya ujian2 2la yg mnjadikan kita btmbah kuat..ALLAH hadirkan hujan dahulu,tpi kemudian dihadiahkkan NYA kepada kita pelangi yg cntik :)

misspurple said...

betoi2..kdg2 kita rasa kita lemah tpi sbnarnya ujian2 2la yg mnjadikan kita btmbah kuat..ALLAH hadirkan hujan dahulu,tpi kemudian dihadiahkkan NYA kepada kita pelangi yg cntik :)

misspurple said...

betoi2..kdg2 kita rasa kita lemah tpi sbnarnya ujian2 2la yg mnjadikan kita btmbah kuat..ALLAH hadirkan hujan dahulu,tpi kemudian dihadiahkkan NYA kepada kita pelangi yg cntik :)

misspurple said...

betoi2..kdg2 kita rasa kita lemah tpi sbnarnya ujian2 2la yg mnjadikan kita btmbah kuat..ALLAH hadirkan hujan dahulu,tpi kemudian dihadiahkkan NYA kepada kita pelangi yg cntik :)

iefa ujang said...

apa yg ditetapkan oleh Allah adalah yg trbaik...walau ada sedetik rintihan,Allah 2 ada tuk mndengarnya :)

Khairil said...

cerita ni mempunyai unsur motivasi yang baik ...

Ain Atika Zailani said...

aminnn dan semoga hidup kita lebih diberkati.....=)

Ini Kisah Tia said...

yup!! kesukaran mematangkan kita dalam berfikir ..

Popoi said...

dugaan tu sentiasa ada,,, berdoa sje pd Allah swt.. ^^

Cik Kuntum said...

bagusnya entri ini, kesannya hinggap dalam ke kalbu...moga kita sentiasa sabar dan istiqamah meladeni hidup..

Khairol Ikhwan said...

Assalamualaikum =))

ironinya hidup, kan?..

apa2 pun teruskan pencarian makna hiudp sebenar,,,

♪ cik katak ♪ said...

sedang memotivatekan diri ngan entry2 lan ~

maceh :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...