Friday, 29 July 2011

WAJIB KE REPLY SEMUA KOMEN??|SEGMEN CIKGU WAN

assalamualaikum .

INI ADALAH SEGMEN ANJURAN BLOGGER WANCIKGUMUZIK 
NAK JOIN KLIK SINI .

Alhamdullilah setiap entri aku dari dulu sampai sekarang ada je kawan2 yang duk mengomen ...terima kasih sangat2...samada korang baca atau x entri tu masa buat komen xtahu lah aku ...harap2 korang baca la erk ...kahkah ..itu lebih afdal ...

Aku nak mintak maaf berbanyak kalau aku xpernah reply pun komen2 korang ...huhu ...dulu2 ada gak reply satu dua...sekarang jarang2...wajib ke aku reply semua komen?? sebab kalau dah sampai tahap wajib ni ..berdosa kalau xbuat ...takut aku wei...kehkeh ....

3 bentuk komen aku rasa xwajib aku balas semua .

Pertama komen bukan berbentuk pertanyaan tapi kata2 pujian dan tahniah ...contoh " nice entri dude ....menarik cerita ko brader ...syabas bro ...goodluck lan..." wajib ke aku reply semua komen?  ni ucapkn temkiu satu2 ..huhuhu ...bagi aku xwajib la erk...sebab korang pun xkan reply balik ucap sama2 rasanya ..hahaha...namun begitu adakah itu bermakna aku xhargai kawan2 yang pengomen ...tidak benar ..kerana kebiasaannya pada entri aku dulu2 aku ada reply last sekali setiap komen ucap TERIMA KASIH kerana komen ...tapi xde sorang pun reply blk SAMA2 ..huhuh ...itu bermakna lepas korang komen tu korang dah x check up balik komen entri tu ....aku dah anggap tu komen ikhlas korang yang xmengharapkan aku reply ucapkan terima kasih ...kih kih...namun dalam hati aku tetap ucapkan temkiu so much....

Kedua ...komen yang berbentuk ulasan,pandangan,kongsi pengalaman dan rumusan ringkas...korang ulas balik entri aku tu mngikut apa yang korang faham ...cth: "sedihnya crite ni...jahat la orang macam tu..."ada komen panjang dan ada yang pendek...so komen seperti itu aku beranggapan korang bagi rumusan kepada aku dan semua pembaca ...ada gak pembaca yang tolong komen kan balik komen korang tu ...kalau aku xreply bermakna aku setuju dgn pandangan korang ...kalau xsetuju aku mesti reply punya ...hahaha...lagi pun setakat ni komen2 yang aku dapat semua positif2 ...sebenarnya aku xkisah kalau ada komen2 yang berbentuk kritikan ...tapi biarlah yang membina k...tapi alhamdullilah pengomen2 aku berhati baik belake ...hehehe...komen berbentuk begini pun bagi aku xwajib reply semua la erk ...yang mana aku rasa patut aku komen balik ..aku komen....

ketiga ...komen yang tinggalkan link atau url...suruh aku undi GA korang la ...join segmen korang la...baca entri korang la...atau pun shoutbox aku xkua ...korang pun tinggalkan jejak korang kat ruangan komen...wajib ke aku reply semua komen??  sebegini...xpayah reply la erk ...aku terus terjah je blog korang...habis cerita ....kan kan .

K lah aku bagi 3 point dulu ...harap korang maafkan aku dan faham kenapa aku xreply komen korang ...aku dah perjelaskan serba sedikit kat sini ...terpulang korang nak terima atau x....jangan anggap aku sombong pulak sebab xreply komen korang k ...huhuu


aku ambik kesempatan kat sini utk ucapkan terima kasih berjuta juta lemon  kpd semua kawan2 yang telah bagi komen kat setiap entry aku ...aku sangat hargainya sepenuh hati ...setiap komen korang adalah pemberi semangat utk aku terus menulis entri ...korang memang terbaik dan sporting ...aku sayang korang ketat2....

kepada kawan2 blogger yang xkomen tapi baca entri pun aku ucapkan terima kasih ...terus lah datang stalker2...blog walking...follow dan klik2..kih kih kat blog aku ni..k happy blogging all ...peace !


"ilmu yang berguna semakin dikongsi xkan berkurang walau sedikitpun ...malah semakin bertambah tambah....insaallah"

sekian ...terima kasih sudi membaca ...SILA KOMEN........

Excellence

39 comments:

Elih Japahar said...

Jika diikutkan kpd pendapat sebelum ni yg pernah sy lihat, bloggers mmg lah mengharapkan komen kita tu di reply..tapi terpulang lah mcm mn kita menghargai blogger lain yg rajin mengomen kan..bagi sy perlu ! :)

Bui Junaidi said...

bui pulak akan reply mengikut kesesuaian..kalau rs perlu di reply,bui akan reply..tp kalau x perlu,mmg bui biarkan jer..*_*..

ABU said...

wah ini sensitip bagi aku ni..

sama la, aku jarang dah reply comen..tp sofar aku akan pegi kat blog orng tu and komen apa yg patut..

komen berbentuk ulasan jarang aku dapat..:)

Aku Afzal said...

hmm..aku akan komen :) tapi tak semuanya la.dan bila terdapat komen2 yang membawa maksud yang sama, aku komen sekali je secara general.Komen yang beserta soalan, pertanyaan, meminta hujah,berkenaan diri aku atau pendapat..tu komen yang wajib aku balas :)

✿ cik pieQa ✿ said...

pieQa suka kalau tuan belog rep komen. nampk ke'appreciate'annye. sebab pieQa selalu check up balik komen2 yang dh pieQa anta. *rajin kan*

it's bcoz pieQa hnya akan komen kat mana2 entry yang pieQa rasa sgt tertarik menarik de bOm. bila dah tertarik menarik tu, asik ingt entri org tu je. nak je sehari 3x ulang buka n baca entri tu komen2/pendapat org laen beserta feedack tuan belog :)

*terpanjang la pulak kan ngomelnye ;p

Kay Masingan said...

dulu saya jarang sangat reply komen, tapi skrng da rajin reply..tapi ada juga komen yg saya x reply..ok juga reply komen ni, membuatkan si pongemen akan datang semula baca n komen posts kat blog kita...

rasta said...

Salam.......
sambil promote webs baru rasta...
Jom Join Fast blogwalking rasta...
Isikan URL anda disini
Harap sudi jadi follower rasta...

Rasta amat berbesar hati dan berterima kasih....

iefa ujang said...

klu tuan blog reply comment 2,rsa mcm haaaa...bgos la 2 kan.xdek la kita ni rsa mcm org yg msok umah org lain tanpa bg salam... :)

Cik Azizah said...

sama lah. ikut kesesuaian jugak. kalau berbentk pertanyaan jijah akan jawab dalam komen. sebab kdg2 ade juga pengomen datang balik baca komen n meninggalkan komen kali kedua.

syaz@rozelt said...

sy komen je semua en3 pon w'pun terasa semua blogger pon x m'harap komen akan dbalas..tapi ada sesetengah komen tu sampai x tawu nak balas apa..hehe

p/s: setuju dengan ketiga-tiga komen yg mcm x perlu bls tu~

toblerone said...

depends on mood.. haha
tp klo bole mmg nk rly sume komen2.. appreciate cket ap yg readers sudi kongsikan ngn kite :)

harrazdani said...

sama pendapat kita brooo.aku setuju...huhuh

pha is said...

setuju sangat... persoalannya brapa kerat je yg akan klik "email follow-up" or singgah balik ke entry tu semata2 nk tengok sama ada komen dibalas or tak...

jom tengok : apa itu darbuka (دربوكة‎) ?

kak lang said...

no komen!...haha

Misz Nuriz said...

Hehe.. kalau komen "NO KOMEN", agak2 reply x???hehe

stellaizz said...

hahahahahahah komen jgn x komen.....klu no komen....komen gak hik hik walaupon hanya tapi smile :) hik hik ehhh poning lalat sat :)

Khairol Ikhwan said...

ha'ah la, mcm ko jugak =P ..

"nice, excelence jer??" hehehhee,, gurau2 je ok

Cara Senang Kongsi Jumlah Artikel+ Komen

Tingkatkan trafik guna Tag h2 | Mudah Sangat

Green Apple said...

betul3...
kalau dah banyak sangat tak perlulah nai jawab semua kot... terjah blog pon dah kira reply gak tu...

Hana teen top said...

wah......aku lum join lagi...pagi tadi ingat nak join tapi ada majlis kat sekolah nie sampai kul 11..penat...nie pun dah sakit2 belakang..maybe mlm kot join :)

wan_cikgumuzik said...

tahniah sebab memberi hujah yang sangat bernas dan mendapat komen yang banyak.. aku sangat suka..!! Kita tgk lagi apa kata kawan2 yang lain..

thanks sudi join segmen aku dan berkongsi pendapat..

sorry lambat check segmen sbb baru on9 nih... huhuhu..

ZackJ said...

ermm, aku komen ikut perlu aje, sekali buat moderate terus buat lumpsum komen...senang.

Ini Kisah Tia said...

hmm camner ek .. Tia pun jenuh jugak nak membalas semua komen yang duk komen blog Tia .. tapi blog mana yang selalu singgah blog Tia , insyaAllah Tia akan jejak dorang balik ..

sebabnya , tak kisahlah dia baca entri ke tak yang penting dia dah singgah blog kita .. so , takkan kita nak jeling je kan ..

tiefazatie said...

erm..camne ek...ifa setakat nie..ifa reply je sume komen2 nie..haha..kat blog ifa ye ifa komen...biar pun camne komen dorg..
pastu ifa g balik blog dorg..n komen gak n3 dorg..hee..=)

darkrose~ said...

haruslahhh~ hihi:D

Wanie said...

pape pun, bergantung pade tukang komen tu..kalau komen die berbentuk pendapat, kalau rase perlu reply wanie reply..

Unna said...

hehe sume point kat ats tu betul. tapi kekadang bergantung pada tuan blog jugak. asalkan kita tahu hargai orang baca blog kita dengan kunjung blog dorang. kan ? :)

Jiejah Gorjes said...

kalo ikut point2 tu mmg tak patut reply la kan..

Miz Novexx said...

dulu reply jugak komen, tapi bila pikir balik bloggers bukan baca balik komen tu so saya juz reply kat shoutbox diorang.... ataupun kat ruangan komen dalam entri diorang

dak eina said...

eina reply je komen2.. nnt org ckp kte sombong pulak..hikhik

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

komen oh komen

ikot kerajinan jugak kot . heheh

dulu choki maleh jep .sekarang tetibe jep rajen

:)

nurain.samsudin said...

terpulang pd owner nak reply.
bnde ni tak jadi masalah laa.
simplee

nadia fatihah said...

kalau rajin komen je, kalau malas xyah. tapi kalau sy, saya suka reply komen2 diorang tu :)

Hans said...

aku ikut masa
kalau ada masa balas je semua komen
:-)

http://hanspunyablog.blogspot.com/2011/07/kontest-menang-duit-raya.html

iejjah said...

klau prlu reply,reply jek..if xmao xmngape...tp if kte reply atleast menghargai org yg komen blog entry kte.. :}

cik idora said...

cik idora pon reply commnt kt entry cik idora.. kesian woo owg penat2 bace n komen tp ktew xnk reply..

A retarded kitty said...

aku reply je semua komen sebab aku approve komen lambat gila

pelik.

Nur Hani said...

salam, bro.

mcm lg mantap je kalau hang selitkan jenis jenis ulasan yg akan menarik minat org.

well, selalunya bila kita cerita pro(s) mesti cerita con(s) dia gak en ?

hehe, im just saying :)

hatikubaik|mohdhazlan Dreadlock said...

terima kasih kepada kawan2 yang sudi komen ...aku hargai pandangan korang:)


excellence!

||bram||Tobing||Qx said...

cool

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...